Föreläsningar våren 2025
Fyll på med ny kunskap och energi i vår! Vi har bjudit in aktuella föreläsare som är särskilt intressanta för dig som är lärare och studie- och yrkesvägledare.
14 januari
Förstå skolans marknadssystem
Marcus Larsson går på djupet i sin föreläsning kring hur skolkoncernernas expansion påverkar kommunala skolor. Få kunskap om hur resurser omfördelas, vilka som äger skolkoncernerna och hur deras lobbyverksamhet påverkar politiska beslut.
23 januari, kl. 18.30–20.00 – Öppen för alla
Fokus på undervisning med Gy25
Anna Karlefjärd föreläser om hur den nya gymnasieläroplanen Gy25 påverkar undervisning, dokumentation och betygssättning. Du kommer få undervisningstips, samt få veta vad tydlighet i relation till bedömning och betyg nu kan innebära.
4 februari, kl. 16.00–16.45 – Öppen för alla
Synliggör den tysta kunskapen
Jenny Edvardsson föreläser om hur du kan stärka dina elevers språkliga förmåga i yrkesämnen. Du får didaktiska tips på hur du kan stärka elevernas språk och konkreta verktyg för att reflektera över och utveckla undervisningen i ditt yrkesämne.
6 mars, kl. 16.00–16.45
Upptäck kunskapen i att högläsa med barnen
Tarja Alatalo berättar i sin föreläsning hur du kan planera och medvetet arbeta med högläsning i förskolan. Hon delar insikter och metoder för att göra högläsningen till en aktiv och språkutvecklande stund med barnen.
12 mars, kl. 18.30–20.00
Lås upp språkets gåtor och hemligheter
Sara Lövestam djupdyker i språkets komplexitet och utforskar vad som verkligen gör att vi förstår varandra. Hon bjuder på insikter och reflektioner som hjälper dig att se språket ur nya vinklar.
20 mars, kl. 16.00–16.45
Konsten att undervisa i trä- och metallslöjd
Jenny Frohagen föreläser om hur du kan fördjupa din förståelse för trä- och metallslöjdsdidaktik. Hon delar med sig av insikter, begrepp och strategier som du kan använda för att stärka hantverkskunnandet i slöjdämnet, grunda undervisningen i läroplanen och säkra elevernas lärande.
24 mars, kl. 18.30–20.00 – Öppen för alla
Stärk ditt ledarskap i klassrummet
Martin Karlberg och Jonas Nilsson föreläser om hur du kan stärka ditt ledarskap i klassrummet. De delar med sig av sina erfarenheter och forskningsbaserade metoder för att skapa höga förväntningar och förebygga oro bland eleverna.
2 april, kl. 18.30–20.00
Att stötta förskolebarn som krockar med tillvaron
David Edfelt är tillbaka med sin uppskattade föreläsning, men denna gång fokuserar han på barn i förskolan. Du får ta del av metoder som hjälper dig att förstå och hantera de svårigheter barn möter samt inspiration och verktyg för att göra skillnad i barnens utveckling.
10 april, kl. 18.30–20.00
Berika fritidshemmet med utomhuspedagogik
Monica Fagerströms föreläser om hur utomhuspedagogik kan berika fritidshemmet och främja elevernas välbefinnande. Du får konkreta exempel på framgångsfaktorer som kan skapa en meningsfull och inspirerande verksamhet.
22 april, kl. 18.30–20.00 – Öppen för alla
Gör världen till en del av undervisningen
Thomas Nordell kommer ge dig exempel på hur du kan undervisa för att dina elever ska känna sig som globala medborgare. Du får förslag på hur du kan väcka elevernas tankar och engagemang i frågor som resor och turism, konsumtion, djur och natur eller ekonomisk ojämlikhet.
Filmtips
Inspelade föreläsningar från hösten 2024
Du kan fortfarande se många av föreläsningarna som ägde rum hösten 2024, exempelvis Antonia Wulffs föreläsning "Lärarbrist – en global kris" och Ann S. Pihlgrens föreläsning "Språkinlärning via lek i fritidshem".
Medlemsförmån
Föreläsningarna spelas in
Du som är medlem i Sveriges Lärare kan se de inspelade föreläsningarna i efterhand i upp till tre månader. Filmerna textas och publiceras cirka en vecka efter den direktsända föreläsningen.