Vi är inte gränspoliser

Regeringspartierna och Sverigedemokraterna vill införa en lag som kräver att offentligt anställda ska ange papperslösa personer.


Förslaget om informationsplikt, förväntas läggas fram i slutet av november. I praktiken kan det innebära att det skulle införas en skyldighet för offentliganställda, däribland Sveriges Lärares medlemmar, att anmäla personer de möter i sitt arbete.
 
Sveriges Lärare kommer att stå bakom de medlemmar som vägrar följa lagen och erbjuda dem juridiskt stöd.
 – Vi kommer inte att vika. Om förslaget får konsekvenser för enskilda så ska vi stötta våra medlemmar, säger förbundsordförande Anna Olskog.

Lärare som vägrar följa informationsplikten kan räkna med juridiskt stöd från Sveriges Lärare.

– Vi kommer inte att vika. Om förslaget får konsekvenser för enskilda så måste vi hantera det med vår rättshjälpspolicy, säger Anna Olskog.

I slutet av november ska utredaren Anita Linder överlämna sitt förslag på hur informationsplikt för bland annat lärare ska se ut och genomföras.

– Förslaget bryter mot Barnkonventionen, som är svensk lag, säger Anna Olskog.

”Inte gränspoliser”

Grundförslaget kommer från Tidöavtalet och innebär att offentliganställda ska bli skyldiga att rapportera papperslösa till polisen eller Migrationsverket.

 – Att vara gränspolis är något helt annat. Vi uppmanar regeringen att backa från anmälningsplikten, säger Anna Olskog.

Och de som protesterar är många. Lärarnas yrkesetiska råd slår fast att förslaget strider mot yrkesetiken, och uppmanar till civil olydnad.

Sveriges kommuner och regioner kräver i Dagens Samhälle att samtliga medarbetare ska undantas.

Men det räcker inte för Sveriges Lärare.

– Vi nöjer oss inte med undantag, eftersom det handlar om hela samhällskontraktet och själva tilliten. Den ska inte raseras, säger hon.

Facken som protesterar

Facken i välfärden, förutom Sveriges Lärare även Kommunal, Vårdförbundet, Akademikerförbundet SSR och Vision, kommer att samlas för en gemensam manifestation i Stockholm.

De kräver gemensamt att regeringen tar tillbaka sitt förslag. En av talarna är Anna Olskog:

– Det känns otroligt starkt att göra det tillsammans, precis som vi gjorde i Almedalen. Det här går stick i stäv med alla barns osvikliga rätt till utbildning och barnens bästa. Det är inte lärarens uppdrag, utan Migrationsverkets och polisens, säger hon.

Flera fackförbund ställer sig på samma sida som Facken i välfärden, bland annat de övriga Saco-förbunden där Sulf (Sveriges universitetslärare och forskare) och Sveriges Skolledare ingår.

Frågor & svar