Lokalföreningens påverkansarbete
Lärares förutsättningar att göra ett bra jobb hänger tätt ihop med både budgeten och hur arbetet organiseras på arbetsplatsen. I styrelsen arbetar vi för att påverka politiker och tjänstemän att se till behoven både vad gäller resurser i form av pengar och förutsättningarna vi ges genom bland annat tjänsteplanering och schema. Här nedan ser ni de aktuella skrivelser som under hösten gått till utbildningsnämnden. Vi har också i samtal med politiker och tjänstemän tagit upp samma frågor.
I tre skrivelser till utbildningsnämndens ledamöter lyfte vi skolfrågorna ur vårt fackliga perspektiv:
1) Inspel betr. budget för 2025 och framåt:
Skolans verksamheter i Södertälje kommun behöver lämna underfinansiering och underbemanning och säkra en långsiktig finansiering av de behov som finns för att lagar och avtal ska kunna följas. Att freda den ”pedagogiska påsen” är inte tillräckligt, även effektiviseringskrav som indirekt berör skolans verksamheter behöver skolan helt fredas från.
Skollagen
- Att Södertälje följer skollagen, så att lärare kan ge undervisning av god kvalitet och arbeta kompensatoriskt för att barn och elever kan ges det stöd de behöver.
Arbetsmiljölagen
- Att Södertälje kommun följer arbetsmiljölagen och bland annat reglerar och dimensionerar planeringstid och efterarbete i förhållande till undervisningen.
- Att Södertälje kommun i sin budget räknar med de ofrånkomliga kostnader som nödvändiga lösningar på bland annat vikarieproblematiken, ensamarbetet vid öppning och stängning och barngruppernas storlek kommer att medföra.
Arbetstidslagen
- Att Södertälje kommuns lärare har arbetstidsscheman som inte bryter mot ATL.
Läraravtalet HÖK 24
- Att arbetsgivaren budgeterar för att kunna efterleva intentionerna och skrivningarna i läraravtalet.
- Att budgeten ger utrymme för den renodling av lärarens uppdrag som måste ske för att komma till rätta med många av de negativa konsekvenser vi ser i dag när lärares uppdrag är oändligt och mängden arbetsuppgifter och tiden att utföra de undervisningsnära uppgifterna inte räcker till.
- Att Södertälje kommuns budget 2025 och framåt tar höjd för kommande avtalsrörelser så att lärare i praktiken inte betalar sina lönehöjningar med att färre ska göra mer, och hanterar de reallönesänkningar vi sett 2023-2024.
Södertälje kommun behöver komma ifrån en budgetering som saknar direkt kontakt med verklighetens behov. Det kan inte fortsätta vara så att elevantalet och skolpengen så ensidigt styr enheternas budget så att barnen och elevernas behov sätts åt sidan samtidigt som lärarnas obalans mellan uppdrag och förutsättningar tillåts fortsätta år efter år. I Södertälje behöver vi komma ifrån en finansiering av skolverksamheten som gör att det inte går att efterleva lagar och avtal.
Sveriges Lärare Södertälje
2) Vi ger en lägesbeskrivning från verksamheten från höstterminen 2024:
Vi återkommer till vårt inspel till budgeten i förra veckan där vi fokuserade på lag och avtal som en mycket viktig del i budgetarbetet för skolan. Så som man budgeterar för skolverksamheten så sätter man också ramarna för vad som är möjligt för lärare i sitt yrke att göra för barnen, eleverna, kvaliteten i skolan och måluppfyllelsen - vilket nedanstående lägesrapport från en av kommunens grundskolor beskriver:
”Så här ser vi att besparingar och neddragningar samt ökad undervisningstid i So med flera ämnen resulterat i konsekvenser på vår skola med till exempel ökad undervisningstid, fler uppdrag, mer helklassundervisning på lågstadiet, färre personal på fritids, svårare att få ut raster då vi även har fått ökad rastvärdstid, mer vikarierande för varandra, vem ska ta hand om elever som till exempel inte ska läsa moderna språk utan ha mer svenska och så vidare, vi räcker inte till helt enkelt.
Även vårt uppdrag som lärare har blivit mer komplext då det har ökat lavinartat med elever som har speciella behov och som det ska anpassas till/för, en föräldragrupp som ställer höga krav på skolan och lärarna att det ska anpassas för just deras barn och möjligheterna att anpassa har även de minskat i takt med att personalstyrkan minskar.
Samtidigt har även mängden stoff inom olika ämnen ökat och vi ska hinna med mer på samma tid och helst med bättre kvalité och kraven på elevernas kunskaper har även de ökat.
Vi behöver också kunna hantera den digitala "bollen", lära eleverna använda Ipad och dator på ett effektivt sätt som gynnar inlärningen och "konkurrera" med filmer, spel på tv eller dator, sociala medier och olika beroenden som följer med detta.
Detta är en liten del av det vi ser på vår skola och som har ökat arbetsbelastningen och stressen för våra lärare.”
Skolan ska utgå ifrån elevernas behov, vara kompenserande och därför behovsstyrd. Det går inte att, i den grad som nu görs, i förväg bestämma hur mycket skolan får kosta innan man verkligen analyserat de faktiska behoven för att komma fram till vad den borde kosta.
Sveriges Lärare Södertälje
3) Därpå går det ut ett tredje vecko-utskick till nämnden där vi visar på dagsaktuella rapporter från KIA på hur personalbrist och arbetsbörda i förskolan kan se ut i praktiken.
Samtidigt med skrivelserna har vi träffat företrädare för olika partier, vi har träffat utbildningsnämndens ordförande och vice ordföranden och i samtalen lyft de bristande förutsättningarna och den höga arbetsbelastningen för lärare i alla skolformer.
Vi arbetar också för en förbättring av tjänsteplanering, av dimensionering mellan undervisning och andra arbetsuppgifter samt hållbara scheman. Under hösten har detta varit i fokus på våra ombudsträffar och då det också är en partsgemensam fråga (HÖK24-avtalet) ska det också upp på UK-nivå. Vi har haft en sittning hittills så mycket återstår att göra.