Färre behöriga lärare när vi behöver fler
Fortfarande är det bara drygt sju av tio som undervisar i grundskolan som är behöriga lärare. Det visar statistik från Skolverket som Sveriges Lärare analyserar på kommun- och länsnivå. Se hur läget är i din kommun.

-Regeringen måste täppa till de kryphål som gör att obehöriga fortfarande kan anställas på lärartjänster, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
73 procent av lärarna i grundskolan i Sverige innehar lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.* Det är något fler än föregående läsår, då siffran låg på 71,6 procent. I gymnasiet ligger lärarbehörigheten nu på 85 procent vilket också det är en liten ökning, från 84,2 procent.
– Ökningen är positiv, men läget är fortsatt allvarligt. Vi ser på flera håll att nedskärningarna i svensk skola gör att huvudmän väljer bort behöriga lärare till förmån för obehörig billigare arbetskraft. Det är oacceptabelt och ett svek mot elever och de behöriga lärare som får en ökad arbetsbelastning, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
Obehöriga lärare ska inte kunna anställas på lärartjänster
Nu kräver Sveriges Lärare att regeringen ser till att fullfölja legitimationsreformen och täpper till de kryphål som gör att obehöriga fortfarande kan anställas på lärartjänster.
– Alla elever, oavsett var de bor, förtjänar att bli utbildade av legitimerade och behöriga lärare. Både arbetsgivare och staten måste ta ett faktiskt och bindande ansvar för att locka folk till läraryrket. Det kräver rejäla satsningar på lön, arbetsmiljö och kompetensutveckling, säger Anna Olskog.
Skrivelse till regeringen
I januari i år lämnade Sveriges Lärare en skrivelse till statsråden Johan Pehrson och Lotta Edholm vid Utbildningsdepartementet angående behovet av att skärpa regelverket kring legitimation och behörighet.
Sveriges Lärare kräver:
- En skyldighet i skollagen att anmäla alla lediga lärartjänster med viss omfattning till Arbetsförmedlingen
- Krav i skollagen på att i första hand erbjuda anställning till sökande som har legitimation
- Arbetsrättsliga sanktioner för arbetsgivare som inte utlyser lärartjänster eller anställer obehöriga i strid med skollagen.
- Krav i skollagen på att personer som saknar lärarlegitimation ska kunna anställas för en period om maximalt sex månader (i stället för ett år som nu):
- Företräde till fortsatt anställning för legitimerade lärare eller förskollärare vid nedskärningar.
- Ett tydligare och skarpare uppdrag för Skolinspektionen att utöva tillsyn.
Unika rapporter för alla kommuner
För att belysa de stora skillnaderna i lärarbehörighet runtom i landet har Sveriges Lärare sammanställt rapporter på såväl kommun- som länsnivå. Rapporterna innehåller inte bara en analys över utvecklingen i respektive kommun och län, utan också en sammanställning över lärarbehörigheten på samtliga skolor.
Lärarkollen

Lärarbehörigheten i siffror
I Lärarkollen redovisar Sveriges Lärare hur stor andel av lärarna som är behöriga i samtliga Sveriges kommuner och län.