Skolattacker: Lärare behöver få öva för trygghetens skull

Sveriges Lärares undersökning visar att inte ens hälften av lärarna har genomgått en säkerhetsutbildning eller fått öva inför skolattacker. 

Tomt klassrum.

Skolan måste vara en trygg plats för både lärare och elever och därför behöver arbetsgivare se till att goda säkerhetsrutiner finns på plats. I en enkät svarar alltför många lärare att de inte har gått en säkerhetsutbildning de senaste 12 månaderna.

Ta del av undersökningen

Här kan du se alla enkätsvaren.

– Det finns en trygghet i vetskapen att vi gjort allt vi kan för att förbereda oss ifall det värsta skulle hända. Att lärare får öva och genomgå säkerhetsutbildning är viktigt för en trygg arbetsmiljö, säger Anna Olskog, ordförande i Sveriges Lärare.

1 400 lärare om skolsäkerhet

Sveriges Lärares undersökning bygger på svar från drygt 1 400 lärare och visar i korthet att:

  • Majoriteten svarar att det har satts in någon typ av åtgärd för att förbättra säkerheten. Det är vanligare i verksamheter med äldre elever.
  • Färre än hälften har gått en säkerhetsutbildning de senaste 12 månaderna. 70 procent av lärarna i gymnasieskolan har fått säkerhetsutbildning, medan lärare i fritidshem och i lågstadiet sällan får samma möjlighet.
  • Inte ens hälften har fått öva på hur de ska agera vid en skolattack de senaste 12 månaderna. I lågstadiet svarar hälften att det inte heller finns några planer att göra det. I förskoleklass, mellanstadiet och högstadiet svarar var tredje att det saknas planer.
  • Åtta av tio lärare vill ha en beredskapsplan för allvarliga våldssituationer.
  • Fler än sex av tio vill se åtgärder som begränsar obehörigas tillträde till skolans område.  
  • Mer än hälften av lärarna vill skärpa skolans skyldighet att anmäla när en elev kan misstänkas för brott. 

Sveriges Lärare kräver förändring

För att göra skolan tryggare kräver Sveriges Lärare att:

  • Varje förskole- och skolenhet ska ha en beredskapsplan för allvarliga våldssituationer.
  • Huvudmännen ser till att alla lärare får säkerhetsutbildning och återkommande övningar.
  • Krisberedskap och riskbedömningar blir en naturlig del av arbetsmiljöarbetet.
  •  Skolledare utbildas för att leda i hot- och våldssituationer.

Medlemsförmån

Behöver du samtalsstöd?

Med anledning av den fruktansvärda skolattacken i Örebro har alla medlemmar som behöver någon att prata med möjlighet att få samtalsstöd via Lärarförsäkringar.

Ring anonymt dygnet runt på telefon 0200-22 22 82. 

Vi finns här för dig

Skoldådet i Örebro

Du som är direkt drabbad är välkommen att höra av dig till oss. Kontaktuppgifter till Sveriges Lärare Örebro finns nedan. Om du är anställd hos en privat huvudman i Örebro kan du kontakta din förening eller Lärarlinjen

Vi påverkar

Grundskola - övrigt

Undersökningar som sätter tryck

Att undersöka och berätta om våra medlemmars vardag är en viktig del av vårt påverkansarbete. Allt för att politiker och huvudmän ska få underlag att fatta kloka beslut om det som verksamheten mest av allt behöver.

Frågor & svar