Debattartiklar från Sveriges Lärare

Sveriges Lärare är aktiva debatten och driver kraftfullt på för att få till nödvändiga förändringar så att du kan fokusera på att vara lärare eller studie- och yrkesvägledare.

  • AB: Mörkertalet för våld mot lärare är enormt

    Av 1 406 hot- och våldsanmälningar i Utbildningsförvaltningen Stockholms incidentrapporteringssystem under 2024 har 20 händelser anmälts till Arbetsmiljöverket, endast 1,5 procent. Sveriges Lärare ser det som mycket allvarligt att så få händelser anmälts vidare. Problematiken är med stor sannolikhet densamma i många av Sveriges kommuner, skriver Sveriges Lärare.

  • GP: Stort misslyckande att så många lärare i skolan fortfarande är obehöriga

    Lagkravet på att göra läraryrket till ett legitimationsyrke klubbades med bred majoritet av riksdagen 2011 på förslag av utbildningsminister Jan Björklund (L). Sedan dess har varken huvudmän eller regering och riksdag gjort tillräckligt för att fullfölja reformens intentioner, skriver Anna Olskog, förbundsordförande Sveriges Lärare.

  • DN: Svaga elever måste få extra undervisning i liten grupp

    Alla elever har rätt till det stöd de behöver – inte bara i ord, utan i handling. Sveriges Lärare välkomnar förslaget om en nationell reglering av mindre undervisningsgrupper och halvklasser. Det är ett viktigt steg för att säkerställa att elever får den undervisning de har rätt till under skolterminerna, inte genom utökad lovskola.

  • Altinget: Akutskolorna behöver drivas i statlig regi

    De uppdagade bristerna i regeringens satsning på akutskolor är ett tydligt exempel på begränsningarna i ett skolsystem som i så stor utsträckning som det svenska vilar på ett långtgående kommunalt ansvar. Akutskolorna bör drivas av staten, skriver Anna Olskog, förbundsordförande i Sveriges Lärare.

  • Aftonbladet: Vi är inga gränspoliser – stoppa angiverilagen

    I november lägger en utredning fram förslag om införande av en informationsplikt, en form av angiverilag beställd av Regeringen och Sverigedemokraterna. Med den nya lag som förbereds skulle förtroendet för välfärden skadas, skriver företrädare för Facken i välfärden.

  • Sydsvenskan: Skapa rättvisa för små friskolor. Sätt stopp för skatteslöseriet

    I en tid där stora skolkoncerner dominerar och små friskolor kämpar för sin överlevnad, är det dags för en reform som återkopplar till den ursprungliga visionen för svensk friskolepolitik, skriver Anna Olskog, förbundsordförande för Sveriges Lärare, och 
Maria Nordheden Gard, vice ordförande för Idéburna skolors riksförbund.

Frågor & svar