Debattartiklar från Sveriges Lärare

Sveriges Lärare är aktiva i debatten och driver kraftfullt på för att få till nödvändiga förändringar så att du kan fokusera på att vara lärare eller studie- och yrkesvägledare.

  • GP: Vinstintresse är inte rätt drivkraft för en bra skola

    I friskoledebatten sprids många myter. Genom att analysera offentlig statistik har Idéburna Skolors Riksförbund och Sveriges Lärare undersökt skillnader mellan olika huvudmän. I en ny rapport visar vi faktiska skillnader mellan vinstdrivande och icke vinstdrivande grundskolor, skriver Anna Olskog, Sveriges Lärare och Håkan Wiclander, Idéburna Skolors Riksförbund.

  • Arbetet: Föräldrar ska inte vara kunder – avskaffa skolpengen

    Regeringen och skolminister Lotta Edholm har utlovat en helrenovering av friskolesystemet. Det låter bra, men så långe skolornas pengar tillåts följa elevens val kommer verklig förändring att utebli. Ska vi lämna marknadsskolan måste den så kallade skolpengen skrotas, skriver Anna Olskog, förbundsordförande Sveriges Lärare, i Arbetet.

  • Altinget: Det här duger inte, vi behöver ett provsystem som fungerar

    Skolverkets provplattform för digitala nationella prov har havererat. Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare kräver därför att regeringen kompenserar skolorna ekonomiskt för de ökade kostnader som nu uppstår när proven måste genomföras på papper eller i befintliga digitala system, skriver ordförande Anna Olskog, Sveriges Lärare, och Ann-Charlotte Gavelin Rydman, Sveriges Skolledare.

  • AB: Sveriges Lärare kräver allians mot skolvåldet

    Situationen med våld och hot i skolan är oacceptabel. Skolan kan inte ensam stå för lösningen, utan här måste samhället samla sig. Sveriges Lärare kräver därför att regeringen agerar och samlar en nationell myndighetsallians för att hantera problemen, skriver Anna Olskog.

  • AB: Mörkertalet för våld mot lärare är enormt

    Av 1 406 hot- och våldsanmälningar i Utbildningsförvaltningen Stockholms incidentrapporteringssystem under 2024 har 20 händelser anmälts till Arbetsmiljöverket, endast 1,5 procent. Sveriges Lärare ser det som mycket allvarligt att så få händelser anmälts vidare. Problematiken är med stor sannolikhet densamma i många av Sveriges kommuner, skriver Sveriges Lärare.

  • GP: Stort misslyckande att så många lärare i skolan fortfarande är obehöriga

    Lagkravet på att göra läraryrket till ett legitimationsyrke klubbades med bred majoritet av riksdagen 2011 på förslag av utbildningsminister Jan Björklund (L). Sedan dess har varken huvudmän eller regering och riksdag gjort tillräckligt för att fullfölja reformens intentioner, skriver Anna Olskog, förbundsordförande Sveriges Lärare.

Frågor & svar