UNT: Skolorna får inte de resurser de behöver
Staten bör ta över finansieringen av skolan så att alla elever får det stöd de behöver, oavsett var de bor, skriver Åsa Fahlén med flera.
Sveriges Lärare är aktiva debatten och driver kraftfullt på för att få till nödvändiga förändringar så att du kan fokusera på att vara lärare eller studie- och yrkesvägledare.
Staten bör ta över finansieringen av skolan så att alla elever får det stöd de behöver, oavsett var de bor, skriver Åsa Fahlén med flera.
Ny granskning visar på en oroväckande utveckling.
Svensk skola är i en akut kris, nu är det dags för regeringen och Lotta Edholm att sluta lägga över ansvaret på kommunerna. Staten måste skjuta till pengar för att stoppa de nedskärningar som skapar en enorm oro bland lärare – och får förödande konsekvenser för barn och elever, skriver Åsa Fahlén och Johanna Jaara Åstrand från Sveriges lärare.
Vi kräver att regeringen lyssnar på välfärdsanställda och omedelbart drar tillbaka förslaget om angiverilag, skriver företrädare för de fem fackförbund som står bakom samarbetet Facken i välfärden.
Att svenska lärare kan bli skyldiga att slå larm om personer utan uppehållstillstånd krockar med yrkesetiken. Elev- och lärarorganisationer protesterar mot förslaget om anmälningsplikt i en gemensam debattartikel.
Ett komvux styrt av marknadslogik försämrar likvärdigheten och kvaliteten på utbildningen, skriver ordförande för Sveriges Lärares skolformsförening för gymnasieskolan och vuxenutbildningen.
En läcka från skolkoncernen Academedia visar att elevers omdömen kan styra lärares löneutveckling och karriärmöjligheter. Marknadsskolan har tvingat lärare att bedriva kundservice – inte utbildning. Den måste fasas ut, skriver Sveriges lärare.
Alla Sveriges regioner och många kommuner befinner sig just nu i ett läge där de, om de skulle följa gällande lagstiftning, måste genomföra orimligt stora neddragningar. Samtidigt har de flesta kommuner och regioner flera år av starka resultat i ryggen. Och när de ekonomiska förutsättningarna på kort sikt är sämre än någon gång under 2000-talet, är utmaningarna att hitta kompetent arbetskraft till välfärden också större än någonsin.
Sex av tio lärare vittnar om att de pressas att sätta högre betyg, ibland genom rena hot. Problemet är störst inom skolor med ett tydligt kundtänkande, och de orimliga kraven sträcker sig bortom bara betygsfrågan. Föräldrarnas utrymme i skollag och läroplaner måste strykas ner, skriver Johanna Jaara Åstrand och Åsa Fahlén, Sveriges Lärare.
Enligt våra beräkningar går svensk skola idag minst 12 miljarder back. För Malmös del är summan i runda tal 200 miljoner kronor. Nyligen presenterade Sveriges Lärare undersökningen ”Pengarna är slut” som visar på hur omfattande besparingar som planeras i kommunerna runtom i landet.