Debattartiklar från Sveriges Lärare

Sveriges Lärare är aktiva debatten och driver kraftfullt på för att få till nödvändiga förändringar så att du kan fokusera på att vara lärare eller studie- och yrkesvägledare.

  • Aftonbladet: Vi är inga gränspoliser – stoppa angiverilagen

    I november lägger en utredning fram förslag om införande av en informationsplikt, en form av angiverilag beställd av Regeringen och Sverigedemokraterna. Med den nya lag som förbereds skulle förtroendet för välfärden skadas, skriver företrädare för Facken i välfärden.

  • Sydsvenskan: Skapa rättvisa för små friskolor. Sätt stopp för skatteslöseriet

    I en tid där stora skolkoncerner dominerar och små friskolor kämpar för sin överlevnad, är det dags för en reform som återkopplar till den ursprungliga visionen för svensk friskolepolitik, skriver Anna Olskog, förbundsordförande för Sveriges Lärare, och 
Maria Nordheden Gard, vice ordförande för Idéburna skolors riksförbund.

  • Altinget: Svik oss inte, Johan Pehrson

    Det är bra att Sveriges nya utbildningsminister ställer upp höga ambitioner för svensk utbildning. Men utbildningspolitiska ambitioner utan ekonomiska resurser har dåliga förutsättningar att ge önskat resultat, skriver Anna Olskog, förbundsordförande Sveriges Lärare.

  • Aftonbladet: Budgeten är ännu ett svek mot välfärden

    Vi, Facken i välfärden, som företräder mer än en miljon medlemmar är besvikna på att de enorma utmaningar som välfärden står inför inte prioriteras i regeringens budget. Vi ser nu en kris med stora uppsägningar och försämrad välfärd.

  • GP: Lärarna måste få styra valet av läroböcker – inte ekonomin

    Sedan i somras finns en skarpare skrivning i lagen som betonar att elever ska få läromedel som lärare bedömer att de behöver, vilket är positivt. Men om pengarna inte finns så är det ändå ekonomin som styr vilka läromedel som köps in och inte sällan prioriteras digitala läromedel av lägre kvalitet. För att höja kvaliteten i undervisningen måste lärare ges verklig makt över de verktyg de använder, skriver Anna Olskog från Sveriges Lärare och Per Kornhall från Läromedelsförfattarna.

  • Dagens Samhälle: Vilket ansvar tar SKR för elevernas undervisningstid?

    Att staten skulle lagstifta runt lärares undervisningstid en rimlig grund för en likvärdig skola snarare än ett intrång i partsmodellen, skriver Anna Olskog, förbundsordförande Sveriges Lärare i en debattartikel i Dagens Samhälle. Artikeln är ett svar på regeringens besked att man avser låta utreda hur undervisningstiden för lärare i förskola och skola kan regleras.

  • Hallandsposten: Läraryrkets status måste återupprättas

    Sveriges Lärare arbetar för att lärarna ska få en sund arbetsbelastning och en lönesättning som speglar det viktiga arbete vi utför. Det skriver Anna Olskog, förbundsordförande för Sveriges Lärare i en debattartikel i Hallandsposten.

Frågor & svar