Skyddsombuden står upp – och vi står med er alla dagar!

23 oktober är Skyddsombudens dag. Det enastående arbete som ni skyddsombud gör, för att representera kollegorna i alla frågor som rör arbetsmiljön, är avgörande för att Sveriges lärare och studie- och yrkesvägledare ska ha en trygg och fungerande arbetsplats.

Leende Anna Olskog, iklädd vit t-shirt och mörk kavaj, stående i trappa utomhus.

I min roll som förbundsordförande för Sveriges Lärare vill jag lyfta de utmaningar, och dilemman, ni i er funktion ofta ställs inför. När rektorer till exempel (läs i sällsynta fall) ger klartecken om att anställa fler medarbetare, efter att ett skyddsombud har begärt att åtgärder sätts in på grund av stress och ohälsa, som så ofta tyvärr är fallet, så skapas i stället nya problem. Rektorerna riskerar nämligen att hamna i budgetunderskott och tvingas därför spara in på andra håll. 
 
Jag har själv sett detta hända på ett par skolor i Umeå, där rektorer fått tillåtelse att ta in extra personal efter en 6:6a-anmälan för att sedan tvingats att dra in i någon annan del av verksamheten. Det är inte hållbart men det är ett faktum som skyddsombud ibland ställs inför. Det finns inte några som helst extra medel när det gäller att förekomma och hantera stressrelaterade arbetsmiljöproblem. Det är inte klokt att det har blivit så här men vi ska aldrig upphöra med att agera och anmäla brister inom ramen för våra uppdrag! Fysiska problem däremot, som brister i lokaler, är oftast mindre komplexa och lite enklare att åtgärda eftersom fastighetsavdelningen kan kliva in. Med det sagt, så ser vi detta till trots, svårigheter även när det gäller problem med undermåliga lokaler. 
 
Ni som skyddsombud arbetar i en kontext där återkommande resursbrister och nedskärningar i verksamheten skapar ökad stress och ohälsa bland personalen. När resurserna ständigt skärs ner från alla håll, blir det till sist en ensam lärare kvar med en stor grupp barn eller elever och jag och många med mig är djupt bekymrade över att hot och våld i skolorna bara fortsätter att öka utan att beslutsfattare agerar tillräckligt kraftfullt för att komma till rätta med detta. Situationen är ohållbar för både barn, elever och lärare. Med fler vuxna – inte färre  i verksamheterna: lärare, kuratorer, psykologer, elevassistenter, barnskötare och flera andra yrkesgrupper, kan vi förebygga, se och agera. 
 
Ni skyddsombud gör ett fantastiskt jobb med att förbättra arbetsmiljön i förskolor och skolor och vi behöver fler som tar på sig denna viktiga roll. Välutbildade skyddsombud kan verkligen göra skillnad för kollegor och skolverksamhetens arbetsmiljö. Men även om era insatser är ovärderliga, kan ni inte ensamma lösa de stora systemfel som fortfarande påverkar skolan. För att nå en långsiktig förändring och ge er skyddsombud de rätta förutsättningarna att lyckas, måste vi arbeta tillsammans för att förbättra villkoren och säkerställa en trygg och hållbar arbetsmiljö. Genom att vara eller bli skyddsombud blir du en del av den förändringen! 
 
Anna Olskog 
Förbundsordförande  

Frågor & svar