Sluta acceptera våldet mot oss lärare

Hot och våld mot oss lärare ökar. Det är ingen naturlag. Politikerna och våra arbetsgivare kan fatta besluten som minskar otryggheten och våldet. Och samhället i stort måste reagera – för så här kan det inte fortgå.

Anna Olskog intervjuas av SVT Granskning

Stress, hot och våld. Det hänger ihop. Sveriges skolor och förskolor borde vara trygga platser. Tyvärr står det klart att problemen med våld i skolmiljön växer – särskilt våldet som utövas mot oss lärare.

Våldet ökar

De senaste fem åren har våldsanmälningarna på låg- och mellanstadieskolor i Sverige ökat med cirka 60 procent. Det visar en kartläggning som SVT gjort av anmälningar till Arbetsmiljöverket.

Redan i Skolverkets undersökning Attityder till skolan från 2018 uppgav en fjärdedel av alla lärare att de utsatts för hot och våld på sin arbetsplats under det senaste läsåret. När Sveriges Lärare undersökte samma sak för ett år sedan uppgav inte mindre än sex av tio lärare att de blivit utsatta för hot och våld under det senaste året.

Vad behöver göras?

Hot och våld eskalerar alltså, siffrorna är bevisen – förlorarna är barn, lärare och hela samhället. När jag intervjuas av media får jag hela tiden frågan varför? Viktiga svar är:

  • Allt större barngrupper på förskolan.
  • Allt fler elever i klasserna.
  • Allt fler med behov som inte får stöd.
  • Allt färre vuxna i skolan.

De senaste årens nedskärningar på skola och förskola sätter sina spår. Vi lärare befinner oss mitt i de smärtsamma konsekvenserna. Mer stress som genererar en otrygghet som när det vill sig illa leder till våld. Följdeffekterna blir försämrad inlärning, fler som klagar på kunskapsresultaten och lärare som far illa.

Vad som behöver göras för att rätta till problemen? Ja, börja med det här:

Reglera maxstorleken för barn- och elevgrupper i skola och förskola. Ju fler barn och elever med för många barn och elever i gruppen uppstår den stress som skapas när förutsättningarna saknas för att kunna se och möta deras behov.

  •  Reglera tiden för undervisning och för lärares för- och efterarbete av lektionerna. Förberedda lärare skapar trygghet, liksom lärare som har tid att följa upp sin undervisning.
  • Säkerställ en likvärdig elevhälsa och att barn som behöver särskilt stöd ges det.
  • Skapa större medvetenhet hos våra arbetsgivare och se till att åtgärder finns för att ta hand om utåtagerande barn

Allt detta är politikernas ansvar. Såväl på lokal nivå som på riksnivå.

Arbetsgivaren alltid ytterst ansvarig

Lärare ska heller aldrig behöva stå ensamma med ansvaret för att hantera situationer som spårar ur. Det är alltid arbetsgivaren som är ytterst ansvarig för en god arbetsmiljö – både för att hantera incidenter och för att bedriva ett förebyggande arbete

Det faktum att så många våldshändelser sker i skolan borde gå som en chockvåg genom hela samhället. Men reaktionerna är tyvärr måttliga. Har vi blivit så avtrubbade? Jag hoppas verkligen på ett uppvaknande. För trygghet och säkerhet är en grundförutsättning för att vi lärare ska kunna lyckas med vårt samhällsbärande uppdrag.

Anna Olskog
Förbundsordförande, Sveriges Lärare

 

 

Frågor & svar