Studie- och yrkesvägledning är viktigt för hela samhället

I dag, tisdagen den 8 oktober, är det Vägledningens dag. Studie- och yrkesvägledning är en nyckelfunktion inom utbildningsväsendet som hjälper barn och elever att göra välinformerade val, vilket i sin tur gagnar hela samhället.

Anna Olskog med neutral min iklädd aprikosfärgad t-shirt och kort jeansjacka, stående i en trappa inomhus med ett par personer i bakgrunden.

Det finns all anledning att gratulera alla de skolor och andra verksamheter som har tillgång till examinerade studie- och yrkesvägledare! Kraven är i dag höga på att kunna navigera mellan de utbildnings- och yrkesval som står till buds. De barn och elever som ges möjlighet till kvalificerad studie- och yrkesvägledning har klara fördelar jämfört med dem som inte ges samma möjlighet.

Såväl skollagen som högskoleförordningen fastslår att vägledning ska erbjudas. Samtidigt är styrdokumenten vaga när det kommer vem som får anställas som studie- och yrkesvägledare. Enligt skollagen krävs ”en utbildning avsedd för sådan verksamhet”, men den som saknar detta kan ändå anställas för ett år i taget. Självklart får det konsekvenser, både för den enskilda individen och för samhället i stort, att inte kräva studie- och yrkesvägledarexamen för dem som ska verka i detta viktiga uppdrag. 

Risken när personer utan examen anställs är att vägledaruppdraget reduceras till ett administrativt uppdrag med några få, årliga informationsinsatser. Det påverkar i förlängningen även examinerade studie- och yrkesvägledares förutsättningar och villkor. Risken är inte minst att arbetsgivare får en felaktig bild av vilka arbetsuppgifter som kan läggas på studie- och yrkesvägledaren.  

Studie- och yrkesvägledare har en nyckelroll inom utbildningsväsendet

Studie- och yrkesvägledare har en nyckelroll inom utbildningsväsendet. Inte bara på grund av deras expertis inom utbildningssystem och arbetsmarknad, utan framför allt på grund av deras metodkompetens. I arbetet med att utveckla individers självkännedom och lotsa dem mot välinformerade val är det individuella vägledningssamtalet det främsta verktyget. 

Sverige är unikt som erbjuder möjlighet till akademisk examen som studie- och yrkesvägledare. Det är något som hela samhället har massor att vinna på, men som på vissa håll slarvas bort. För att studie- och yrkesvägledningen ska kunna leva upp till sin stora potential, för hela samhällets bästa, måste huvudmän och skolledare ta studie- och yrkesvägledningen på allvar. 
Här finns hela Sveriges Lärares politik för studie- och yrkesvägledningen.

Förbundet kräver bland annat att:

  • Riktmärken införs som begränsar antalet individer en studie- och yrkesvägledare som mest ska ansvara för.
  • Antalet enheter en studie- och yrkesvägledare behöver dela sin tjänst på begränsas.
  • Skollagen och högskoleförordningen skärps så att examen från studie- och yrkesvägledarutbildning krävs för att få anställas som studie- och yrkesvägledare inom utbildningsväsendet.
  • En minsta garanterad tid för individuell studie- och yrkesvägledning införs inom hela utbildningsväsendet.
  • Titeln studie- och yrkesvägledare skyddas så att den enbart får användas av den som har en examen från studie- och yrkesvägledarutbildning. 

Runt om i landet utför studie- och yrkesvägledare dagligen ett arbete som är otroligt viktigt, både för individerna som får ta del av det och för samhället i stort. Detta trots att förutsättningarna inte alltid är särskilt gynnsamma. Det ska uppmärksammas och firas! 

Anna Olskog,
förbundsordförande Sveriges Lärare

Din yrkesroll

Gymnasieskola - övrigt

Allt för dig som är studie- och yrkesvägledare

Du har ett viktigt jobb och ska ha de bästa förutsättningarna. Här har vi samlat information och stöd i din yrkesroll.

Frågor & svar