Verkligheten i förskola och skola är ohållbar  

Läraryrket är ett framtidsyrke. Men då måste det också gå att stanna kvar i det.  Det kräver bättre arbetsvillkor och långsiktiga satsningar.

Förbundsordförande Anna Olskog, Sveriges Lärare.

Flera aktuella rapporter och undersökningar bekräftar allvaret i situationen. Arbetssituationen i förskola och skola är ohållbar. Egentligen är inte bristen på utbildade lärare det största problemet. Det är bristen på förutsättningar att stanna kvar i yrket som är det verkliga bekymret. 

Det handlar om arbetsmiljö – inte om naturliga avgångar  

Och ny statistik från SCB visar att lärare lämnar yrket i tilltagande utsträckning. Den ökningen kan inte förklaras med pensionsavgångar. SCB skriver försiktigt att viss förklaring kan härledas till arbetsmiljö. Men vi vet. Brister i arbetsmiljön är den enskilt största orsaken till att lärare lämnar, vilket också bekräftas i enkätundersökningen Lärare utanför yrket från 2022.  

Huvudmännen brister i sitt ansvar  

Utvecklingen går åt fel håll. Alla siffror visar att förutsättningarna i förskola och skola försämras. Gränsen är passerad sedan länge. En avgörande orsak är att många huvudmän inte tar sitt arbetsmiljöansvar. Det framgår tydligt i Arbetsmiljöverkets stora arbetsmiljörapport som kom vecka 15. Lärarnas arbetsmiljö sticker fortsatt ut. För hög arbetsbelastning är vanligast inom förskola och skola. Samtidigt har förekomsten av hot och våld ökat.  

Vi ser det varje dag. En eskalerande utveckling. Allt fler barn och unga har allt större problem. Samtidigt får vi lärare och studie- och yrkesvägledare mindre tid och resurser att möta dem. Flexibla undervisningsgrupper är en sak som kan stärka både undervisning och arbetsmiljö. Tillfälliga gruppindelningar utifrån elevers behov är nödvändiga, men måste användas rätt för att inte skapa utanförskap. För detta krävs resurser.  

Det räcker inte med samtal  

Arbetsmiljöverkets tillsynsrapport visar att tre av fyra skolor brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Jag beskrev hot och våld i skolan som ett samhällsproblem, inte ett skolproblem, i TV4 Nyhetsmorgon tillsammans med Arbetsmiljöverkets generaldirektör Lars Lööw. Jag mötte också skolministern Lotta Edholm och Carolin Olsson, chef för arbetsgivarpolitik på SKR, i P1:s Studio Ett i samma fråga.  

Regeringen har nyligen aviserat en satsning på drygt 300 miljoner till ökad skolsäkerhet, exempelvis vid skolskjutningar. Det är positivt att behovet av samverkan och sociala insatser lyfts, och ett tecken på att vårt budskap har nått fram. Men ekvationen går inte ihop. Vi står kvar med för få kollegor, stora elevgrupper och en urholkad elevhälsa. Säkerhet är viktigt. Men trygghet kräver resurser.  

Trygghet kräver mer än säkerhet  

Vi har räknat på vad de 300 miljonerna faktiskt innebär. Om man inte räknar med förskolor blir det 44 623 kronor per skolenhet. Med förskolor inräknade handlar det om 18 925 kronor per enhet. Det räcker till några lås. Inte mycket mer.  

Regering och huvudmän måste också säkra en likvärdig elevhälsa i alla skolor och se till att barn och elever som behöver särskilt stöd verkligen får det. Förskola och skola är ingen fabrik. Det måste även finnas alternativ för de utåtagerande elever som faktiskt inte kan gå i en vanlig klass.  

Det är både rätt och viktigt att arbeta förebyggande. Men det håller inte att skjuta runt problemen mellan olika delar av systemet.  Åtgärder kräver resurser. Till slut måste det finnas lärare och annan personal som genomför dem. När det ska lösas inom befintliga ramar drabbar det både lärare, barn och elever.  

Bakom siffrorna finns lärarnas verkliga yrkesvardag 

Vad det handlar om är inte siffror i statistik och rapporter. Det är vår yrkesvardag det handlar om här och nu. Arbetet med att förebygga hot och våld måste därför vara långsiktigt och pågå kontinuerligt. Det räcker inte med punktinsatser.  

Sveriges Lärare kräver en myndighetsallians mot skolvåld och en nationell samordnare. Skolministern har kallat in oss till samtal. Bra. Men nu måste det bli handling också. Vi kräver ett helhetsgrepp och fördjupat ansvar över hela landet. Mer måste göras, så att landets lärare inte tvingas betala med sin hälsa. Lärare behöver rätt förutsättningar, tid och resurser för att klara uppdraget.  

Våra krav är:  

  1. En nationell samordnare mot skolvåld  
  2. Stärk samordningen mellan myndigheter  
  3. Nolltolerans mot hot och våld  
  4. Stoppa nedskärningarna i förskola och skola  
  5. Satsa på det förebyggande arbetet  
  6. Säkerställ en likvärdig elevhälsa och att barn som behöver särskilt stöd får det  
  7. Staten måste ta ansvar för akutskolor  
  8. Reglera undervisningstid, planeringstid, bemanning, lärartäthet och gruppstorlekar  

Lärarna behövs – men lämnar  

Vi har inte råd att välutbildade lärare lämnar efter tre eller fem års högskolestudier. Läraryrket är redan ett bristyrke. Alla bevis för att situationen är allvarlig är kända, men det händer för lite. Under tiden fortsätter kollegor att lämna yrket. Vi kräver åtgärder – nu! 
 
Anna Olskog 
Förbundsordförande, Sveriges Lärare 

 

 

Frågor & svar