Remissvar och skrivelser

Sveriges Lärare lämnar synpunkter på förslag från regeringen och Skolverket kring de frågor som vi arbetar med. Här ser du alla våra remissvar och skrivelser.

  • En modern krisreglering

    Med Covid-19-pandemin i färskt minne välkomnar Sveriges Lärare initiativet till förändringar som underlättar krisarbete inom skolområdet vid fredstida krissituationer. Det behövs ett modernt regelverk som kan tillämpas vid extraordinära händelser.

  • Skrivelse om att skärpa legitimations- och behörighetskraven

    Sveriges Lärare har lämnat en skrivelse till statsråden Johan Pehrson och Lotta Edholm vid Utbildningsdepartementet angående behovet av att skärpa regelverket kring legitimation och behörighet. Skrivelsen innehåller en beskrivning av dagens problem med regelverket och ett antal skarpa förslag till ändringar av skollagen.

  • En översyn av brottsbalken

    Sveriges Lärare avstyrker förslaget till lag om uppgiftsskyldighet för viss personal inom skolväsendet. Vi befarar att den föreslagna lagen kan skada lärarnas förtroendeskapande arbete med eleverna.

  • Staten och kommunsektorn

    Sveriges Lärare delar inte utredningens bedömning att staten och kommunernas samverkan och styrning gällande skolområdet fungerar bra. På sikt måste staten ta över huvudansvaret för skolan och i närtid behöver insynen i SKR:s verksamhet öka givet det stora inflytande organisationen har över skolan.

  • Offentlighetsprincipen eller insynslag

    Sveriges Lärares anser att meddelarfrihet och offentlighetsprincipen måste omfatta samtliga offentligfinansierade skolformer och förordar därför förslaget om införande av offentlighetsprincipen.

  • Styrkraft för lyckad integration

    Sveriges Lärare har yttrat sig över utredningens förslag till olika insatser för att förbättra integrationen av utrikes födda. Ett av förslagen skulle innebära att Skolverket fick sektorsansvar för integrationspolitiken i vissa frågor.

  • Statens skolverks redovisning om ett nationellt professionsprogram

    Sveriges Lärare välkomnar att Skolverket presenterat ett konkret förslag till utformning av ett nationellt professionsprogram. Programmet innefattar ett brett utbud av kompetensutvecklande insatser (huvudsakligen högskolekurser) och ett tillhörande meriteringssystem med tre nivåer.

  • En statlig ordning med brottsförebyggande åtgärder

    Sveriges Lärare har yttrat sig över förslaget om att införa en ny myndighet för ungdomskriminalitet (MUK.) Utredningens uppdrag var att studera det system som under en tid tillämpats i Danmark och föreslå hur ett liknande system skulle kunna införas i Sverige.

Frågor & svar