En statlig ordning med brottsförebyggande åtgärder

Sveriges Lärare har yttrat sig över förslaget om att införa en ny myndighet för ungdomskriminalitet (MUK.) Utredningens uppdrag var att studera det system som under en tid tillämpats i Danmark och föreslå hur ett liknande system skulle kunna införas i Sverige.


Utredningen konstaterar det att det danska systemet med en särskild nämnd för ungdomskriminalitet är ifrågasatt av flera instanser i Danmark. Det finns heller inga studier som med säkerhet visar att de önskade effekterna har uppnåtts. Därför anser Sveriges Lärare att man bör avvakta med att införa ett liknande system här.

En väl fungerande skolgång är i sig en brottsförebyggande åtgärd varför Sveriges Lärare ser ett större behov av att resurser satsas för att komma till rätta med skolans underfinansiering än av att införa nya instanser som ska arbeta med frågan.

Sveriges Lärare ser att förslaget skulle kunna innebära ökad arbetsbelastning och sämre arbetsmiljö för lärare och studie och yrkesvägledare.

  • Förslaget skulle innebära att MUK behöver inhämta information från olika instanser, däribland skolan när de föreslår insatser för ett barn eller ungdom. Det finns en risk att detta skulle öka kraven på dokumentation för lärare och studie- och yrkesvägledare.
  • Enligt förslaget skulle skolnärvaro kunna vara en åtgärd MUK beslutar. Detta skulle i praktiken innebära att lärare och studie- och yrkesvägledare kan få arbetsuppgifter av en part som inte är deras arbetsgivare.
  • I Danmark har såväl ungdomar som deras vårdnadshavare ofta betraktat insatserna mer som ett straff än som stödjande insatser. Det är troligt att reaktionerna skulle bli liknande om systemet infördes i Sverige. Här ser vi en ökad risk för att lärare och studie- och yrkesvägledare utsätts för hot eller våld i situationer där de måste hantera elever som är missnöjda med MUKs insatser.

Sveriges Lärares remissvar

Ansvarig utredare: Jennie Rosengren

 

Frågor & svar