Här påverkar vi för våra förutsättningar

För att kunna påverka för förändring så finns Sveriges Lärare i alla relevanta sammanhang och forum. Det är när vi alla, i hela förbundet, jobbar för förändring som vi lyckas.

I Sveriges Lärare är vi 300 000 lärare och studie- och yrkesvägledare i en demokratisk organisation som påverkar för våra förutsättningar.

Vi är en stor rörelse med ett enormt driv där möjligheten till delaktighet är vår största styrka.

Du är viktig 

Lagar och kollektivavtal bildar tillsammans en helhet med det som händer varje dag i kommunen eller på företaget och hela vägen till arbetsplatsen. Vi behöver vara i samtliga delar. 

Du har en viktig roll, särskilt på arbetsplatsen tillsammans med dina kollegor. Det är där alla lagar, regler och avtal ska få effekt och tillämpas.

Det gör inte sig självt, ett avtal eller en lag är inget självspelande piano.

Kongressen bestämmer riktning

Det är kongressen, vars 201 ombud är utsedda av medlemmarna, som pekar ut riktningen för vårt arbete. 

Att driva igenom förändring, såsom att få till regleringar, är ett arbete som tar tid.

Det kräver tålamod, uthållighet och styrka. Det måste vi alla, hela förbundet, ta ansvar för.

Här påverkar vi

De forum och sammanhang där Sveriges Lärare påverkar för dina villkor och förutsättningar är följande:

Den löpande dialogen på arbetsplatsen är avgörande för att de regler som finns, i såväl avtal som lagstiftning, ska användas på ett hållbart sätt på just din arbetsplats.  

Din roll 

Du som enskild medlem är oerhört viktig i arbetsplatsarbetet.  

Du och dina kollegor behöver ständigt hålla igång samtalet om era förutsättningar. Ni måste också löpande lyfta hur ni har det – och om något är fel: säga ifrån.

Att föra fram kritik eller klagomål om arbetsplatsen mot chefen är oerhört ensamt som enskild. Men är ni många som enas kring vad som är viktigt för er finns det en enorm styrka.  

  • Stötta varandra i den professionella gränsdragningen. Använd lagar, kollektivavtal, regler och styrdokumenten i argumentationen för vettiga förutsättningar. 
  • Hitta en gemensam strategi för att hantera när rektor ber er täcka upp för varandra.  
  • Backa ombudet – alltid! 
  • Använd arbetsplatsträffen, APT:n, för dessa samtal. Är du trött och förbannad över din arbetssituation? Var tydlig på APT:n tillsammans med dina kollegor. 

Ombudets roll 

Det är i samtalet med rektor som du och dina kollegor kan påverka mest i er vardag. Genom att välja ett arbetsplats- och skyddsombud ökar ni ert inflytande eftersom rektor måste förhandla eller samverka med ombudet. 

Är du nyfiken på att bli ombud? 

Lagstiftning eller ett centralt kollektivavtal behöver realiseras till de lokala förutsättningarna. Därför behöver vi också påverka arbetsgivaren via förvaltningen. 

Våra föreningar förhandlar och samverkar löpande frågor om verksamheten och arbetsmiljön. De tecknar också lokala kollektivavtal som ger anpassningar av de centrala kollektivavtalen för just er verksamhet.  

Det finns flera arbetsgivare som har lokala kollektivavtal om arbetstid, exempelvis om planeringstid i förskolan. 

Politikerna i kommuner och regioner spelar en viktig roll när förutsättningarna för lärarkåren bestäms, ett av de viktigaste tillfällena för att påverka förutsättningarna är när budgeten sätts.

Sveriges Lärares föreningar jobbar hårt med att påverka de lokala politikerna i syfte att fatta kloka beslut. Hör gärna av dig till din förening och hör hur du kan hjälpa till. Du hittar kontaktuppgifter till din förening via Mina Sidor

Privat sektor

Inom den privata sektorn är det även bolagsstyrelsen som vi behöver arbeta mot. Även här jobbar våra föreningar och riksorganisationer hårt för att påverka. 

Den arbetsrättsliga lagstiftningen ger generella villkor och en miniminivå för trygghet. Sveriges Lärare tecknar centrala kollektivavtal som är anpassade efter lärares verksamhet.  

Många förmåner som ses som självklara på arbetsplatsen är faktiskt inga rättigheter utan kollektivavtalade villkor. Exempelvis: 

  • Årlig löneökning och saklig lönesättning.  
  • Ferietjänst med förtroendearbetstid. 
  • Tjänstepension, inklusive försäkringar. 

Sveriges Lärare omförhandlar regelbundet 13 centrala kollektivavtal. Det är ett enträget arbete som tar oss framåt steg för steg. Arbetet som leder fram till ett nytt kollektivavtal kallas för avtalsrörelse, du kan läsa mer om det här! 

Det är våra avtalsdelegationer som bestämmer vilka frågor vi ska driva gentemot arbetsgivarna. Det är också delegationerna som beslutar om ett avtal ska antas eller inte.  

Avtalsdelegationerna består av engagerade medlemmar som röstats fram av valkretsar i Sveriges Lärare. Valkretsarnas ledamöter är i sin tur framröstade av medlemmar.  

 

Vi sätter hårt tryck genom påverkansarbete gentemot regeringen. Vi träffar löpande utbildnings- och skolministern och deras tjänstemän. 

I statliga utredningar kring förskola och skola är vi en aktiv part. Det är i de statliga utredningarna som underlaget till ny lagstiftning tas fram.  

Den nuvarande regeringen har tillsatt flera statliga utredningar där våra experter ingår. Där driver vi våra kärnfrågor och gör allt vi kan för att stärka våra medlemmars förutsättningar.  

Sveriges Lärare vill påverka politiken i riktning mot breda politiska överenskommelser om skola och utbildning. Detta så att inte förutsättningar förändras efter varje riksdagsval. Därför är det en självklarhet att vi också löpande möter våra riksdagspolitiker, inte minst ledamöterna i utbildningsutskottet. 

Aktuellt

Förskola - porträtt

Sveriges Lärare i debatten

Sveriges Lärare är aktiva debatten och driver kraftfullt på för att få till nödvändiga förändringar så att du kan fokusera på att vara lärare eller studie- och yrkesvägledare.

Vi påverkar

Gymnasielärare i samtal med pojke i keps.

Undersökningar som sätter tryck

Att undersöka och berätta om våra medlemmars vardag är en viktig del av vårt påverkansarbete. Allt för att politiker och huvudmän ska få underlag att fatta kloka beslut om det som verksamheten mest av allt behöver.

Frågor & svar