Lärare om informationsplikten

En undersökning som Sveriges Lärare gjort visar att motståndet mot en informationsplikt eller anmälningsplikt är mycket stark inom lärarkåren. 

Från demonstrationen mot lagen om anmälningsplikt.

Ta del av promemorian

Se diagrammen och de exakta siffrorna.

En stor majoritet lärare är motståndare

Undersökningen, som besvarats av nära 1300 lärare, visar att lärarkåren anser följande:

  • ”Att ange papperslösa kan aldrig vara en del av mina arbetsuppgifter.” (79 procent håller helt eller delvis med)
  • ”En informationsplikt strider mot lärares yrkesetik.” (77 procent håller helt eller delvis med.)
  • ”Mitt fackförbund ska aktivt arbeta för att den föreslagna informationsplikten inte förverkligas.” (78 procent håller helt eller delvis med.)

Det är under en av tio som inte håller med – alltså tar avstånd, helt eller delvis. Cirka var tionde håller varken med eller tar avstånd.

 1 293 lärare svarade på enkäten, svarsfrekvensen var 37 procent.   

Därför motsätter sig förbundet anmälningsplikt

Sveriges Lärares argument till att vi motsätter oss en anmälningsplikt är framför allt att:

  1. En lagstiftning som kräver att våra medlemmar anger barn och elever strider mot både lärarkårens yrkesetik och barnkonventionen.
  2. Om lagen införs så skulle det försvåra lärares arbete enormt genom att rubba relationen och förtroendet mellan lärare och elever.

Anmälningsplikt i konflikt med yrkesetiken

Lärarnas Yrkesetiska råd, som agerar oberoende från Sverige Lärare, har gjort följande uttalande:

”Lärarnas yrkesetiska råd menar att förslaget om informationsplikt i det så kallade Tidöavtalet skulle få en direkt påverkan på arbetssituationen för de som är verksamma i utbildningsväsendet. Om förslaget skulle bli verklighet kan det leda till så allvarliga yrkesetiska problem för lärare att vår slutsats blir att en sådan situation sannolikt skulle innebära att civil olydnad blir den enda rimliga utvägen.”

Anna Olskog, nyvald ordförande för Sveriges Lärare vid kongressen i Norrköping, maj 2024.

Förbundsordföranden om anmälningsplikt

Förbundsordförande Anna Olskog konstaterar att stödet för förbundets hållning är starkt från medlemmarna. Här nedan är hennes svar på några frågor.

Vilka är de huvudsakliga skälen till att ni inte vill att en sådan lag ska införas?

– Att anmäla barn och elever är inte lärares arbetsuppgifter. Det är inte vad vi är utbildade för. Vi ska undervisa och bibringa våra elever kunskap och förmedla värderingar som samhället vill att nya generationer får med sig. Hit hör inte att normalisera angiveri.

– Barnkonventionen är lag och har 54 artiklar, på nummer 28 står det att alla barn har rätt till utbildning. På nummer tre står det att alla beslut som tas rörande ett barn ska beakta barnets bästa. Om just om detta har jag undervisat många gånger, på varierande sätt, i olika klasser genom åren.

– För mig som lärare går det anmälningsplikt stick i stäv med uppdraget, det strider det mot lärarkårens yrkesetik. Vi har frågat våra medlemmar vad de tycker, så att vi vet att vi har brett och stort stöd för att protestera mot detta.

Hur tror ni att den kan påverka era yrkesgruppers arbetssituation?

– I praktiken kan det innebära att Sveriges Lärares medlemmar ska anmäla personer de möter i sitt arbete. Om lagen införs så skulle det försvåra lärares arbete enormt genom att rubba relationen och förtroendet mellan lärare och elever.

Kan ni se något bra med lagen?

– Möjligen att man ändå vill göra något åt det så kallade skuggsamhället där människor far väldigt illa i dagens Sverige. Men det kan inte lösas genom att lärare och annan personal i välfärdssektorn ska anmäla barn. Frågan om papperslösa är polisens och Migrationsverkets ansvarsområde.

Kongressens beslut om anmälningsplikt

I Sveriges Lärares verksamhetsininriktning som beslutades på förbundets kongress i maj står det följande (på sid 22):

”Om anmälningsplikten blir verklighet och lärare inte anser sig kunna följa lagstiftningen så tvingas de ta ett personligt ansvar för sitt ställningstagande, sin civila olydnad. Om detta leder till konsekvenser av olika slag, till exempel en skriftlig varning, ska Sveriges Lärare erbjuda juridiskt stöd enligt förbundets rättshjälpspolicy.”

Notera att det understryks att det är ett personligt ansvar att inte följa en eventuell lag om anmälningsplikt, eller informationsplikt.  

Vi påverkar

Grundskola - övrigt

Undersökningar som sätter tryck

Att undersöka och berätta om våra medlemmars vardag är en viktig del av vårt påverkansarbete. Allt för att politiker och huvudmän ska få underlag att fatta kloka beslut om det som verksamheten mest av allt behöver.

Frågor & svar