Undersökningar & rapporter

Här ser du Sveriges Lärares alla undersökningar och rapporter.

Våra statistiska faktablad hittar du här.

  • Friskolors drivkraft: samhällsvinst eller företagsvinst?

    Den här rapporten från Idéburna Skolors Riksförbund och Sveriges Lärare visar tydligt att de icke vinstutdelande friskolorna har högre lärartäthet, bättre utbildade lärare och färre elever per skola än de friskolor som drivs med vinstintresse.

  • Kvinnlig student under föreläsning i aula vid högskola.

    Lärares inträde på arbetsmarknaden

    Rapporten visar att de allra flesta nyexaminerade lärare snabbt får jobb, men att många upplever att utbudet av tjänster är begränsat. Många förväntas undervisa i ämnen de saknar behörighet för. I nära var femte anställning ställde arbetsgivaren inga krav på legitimation.

  • Grundskollärare sitter och skriver i klassrum.

    Utarbetade med risk för utbrändhet

    Den här rapporten visar på en alarmerande hårt pressad arbetssituation för Sveriges speciallärare och specialpedagoger. Nära var fjärde tillfrågad känner att de är på bristningsgränsen till vad de orkar minst en gång i veckan. Hög arbetsbörda med risk för utbrändhet och sjukskrivning är en del av yrkets vardag.

  • Förskollärare med elever tittar i bok på Skogsbackaskolans förskola i Botkyrka.

    Tryggare kan alla vara

    Rapporten "Tryggare kan alla vara" visar på de stora riskerna med allt för stora barngrupper. Resultaten av undersökningen synliggör att lärares stressnivå och arbetsbelastning påverkas mycket negativt. Men stora barngrupper hämmar också barns lärande och utveckling.

  • Från demonstrationen mot lagen om anmälningsplikt.

    Lärare om informationsplikten

    En undersökning som Sveriges Lärare gjort visar att motståndet mot en informationsplikt eller anmälningsplikt är mycket stark inom lärarkåren. 

  • När kunskaperna brister

    Skolverkets statistik över slutbetyg i årskurs 9 visar att behörigheten till gymnasiet sjunker. Andelen niondeklassare som är behöriga till gymnasieskolans nationella program minskar med 1,5 procentenheter.

Frågor & svar