Som ombud kan du vara med och påverka

Har du funderat på att bli arbetsplatsombud eller skyddsombud men tvekar inför vad uppdraget innebär? Låt dig inspireras av Maria Larsson, arbetsplatsombud på Vackstanäsgymnasiet utanför Södertälje, en stiftelsedriven friskola där det fackliga arbetet fungerar väl.

Maria Larsson, arbetsplatsombud, tillsammans med rektor Stefan Rocco och Marinella Di Giacomo, ordförande i Sveriges Lärares riksorganisation privat sektor - föreningen för privatanställda medlemmar, som inte tillhör en riksförening.

Vackstanäsgymnasiet ligger en bit utanför Södertälje, med utblick över en sjö och lantliga omgivningar. Skolan drivs av en stiftelse och här studerar eleverna textil design, naturbruk, idrott och flera andra program. En del av eleverna bor på skolan. Det är också en arbetsplats där både arbetsplatsombudet och arbetsgivaren upplever att samarbetet fungerar bra.

Maria Larsson är lärare i bild och form och har även rollen som ett av två arbetsplatsombud för Sveriges Lärare. Ett uppdrag som hon tycker är både utvecklande och roligt. 

 Som arbetsplatsombud kan man vara med och påverka och driva olika frågor som är viktiga för medlemmarna. Det är dessutom intressant att få inblick i verksamheten, säger Maria.

Skolans rektor Stefan Ruocco uppskattar det fackliga samarbetet.

— Jag har utgångspunkten att vi jobbar mot samma mål: en god arbetsmiljö och trivsel på jobbet. Om jag som rektor inte har med mig facket i viktiga beslut så kommer det att medföra att medarbetarna blir sura. Det gagnar inte någon. Vi vill alla ha en bra arbetssituation. Därför försöker vi gemensamt hitta lösningar som fungerar, säger Stefan.

Att det finns två arbetsplatsombud på skolan tycker han är bra.

— De arbetar och planerar tillsammans vilket gör att de alltid är väl förberedda inför våra möten. Vårt samarbete underlättas av att både ombuden och jag som chef är insatta i vad det fackliga arbetet innebär och går ut på.

Ömsesidigt förtroende viktigt  

Både Maria och Stefan menar att det fackliga arbetet fungerar bra eftersom de har ett ömsesidigt förtroende.

— För mig är facket ett viktigt bollplank. Min inställning är att jag jobbar med facket och inte mot facket. I stället för att vara misstänksamma förutsätter vi att alla gör ett bra jobb, säger Stefan.

Även Maria uppskattar att kunna hjälpa till i sin roll som arbetsplatsombud.

— Jag får vara med i resonemang och påverka inför beslut och upplever att det finns en stor transparens, säger Maria. 

Tid för ombudsuppdraget

Skolans lokala kollektivavtal har ett poängsystem för hur mycket tid olika arbetsuppgifter är värda. Uppdragen som arbetsplatsombud och skyddsombud finns med i beräkningarna för att säkerställa att det finns arbetstid som räcker för arbetet. Arbetsplatsombuden och skolledningen har möten vid behov, vilket brukar vara ungefär var fjärde till var sjätte vecka. Vid de tillfällena diskuterar de aktuella frågor som till exempel fortbildning och försteläraruppdrag. Skyddsombuden är med två till tre gånger per år.

Olika sätt att fånga upp medlemmarnas förslag

För att kunna representera medlemmarna försöker Maria fånga upp medlemmarnas tankar och förslag på olika sätt. 

— Jag brukar prata informellt med alla när vi möts spontant på skolan. Ibland stämmer vi av saker i en chatt och ibland ordnar vi medlemsmöten på lunchen när vi behöver diskutera viktiga frågor. Och så har vi vårt årliga medlemsmöte. 

Om en nyanställd inte är med i Sveriges Lärare brukar Maria ta kontakt och berätta om fördelarna. 

— En positiv effekt av att gå med i Sveriges Lärare är att man genast kommer med i en gemenskap på arbetsplatsen. Det är värdefullt när man är nyanställd.

Intressanta utbildningar och stort kontaktnät

I sin roll som förtroendevald har Maria fått ta del av Sveriges Lärares utbildningar och kontaktnät, vilket är en stor anledning till att hon trivs i rollen.

— Hela den sociala biten är väldigt stimulerande och utvecklande. Både arbetsplatsombud och skyddsombud får gå många intressanta utbildningar vilket hjälper oss i våra uppdrag. Dessutom är det givande att nätverka och få träffa andra ombud. Mitt fackliga uppdrag ger både gemenskap och inflytande men också personlig utveckling, säger Maria.

Fackförbund — en viktig samhällskraft 

Det är också betydelsefullt för henne att få bidra till ett samhälle som det är bra för alla oss att vara i.  

— Det är ett samhällsengagemang att vara medlem i ett fackförbund eftersom man bidrar till samhället i stort. Fackliga organisationer har en viktig funktion och en stor betydelse för hur vårt samhälle fungerar idag. Vi får inte glömma bort den fackliga kampen som har förts under en lång tid och vi får inte heller glömma de fackliga vinsterna. 

Hon ser en fara i att ta goda arbetsvillkor för givna, eftersom lagar och kollektivavtal förändras över tid.

— Vi ska vara tacksamma att vi har kollektivavtal eftersom de ger bättre villkor än vad som står i lagen. Våra lagar kan ändras i politiska beslut, och det finns ingen garanti för att de består, säger Maria.

Hon understryker att både arbetsvillkor och hela samhället skulle se annorlunda ut om fackförbundens ställning försvagas.

 Om den modell som vi har idag skulle förändras, där arbetsgivarorganisationer samverkar med fackförbunden och de tillsammans tecknar kollektivavtal, då skulle vi ha en samhällsutveckling jag inte vill se. Utan kollektivavtal skulle arbetslivet vara på ett helt annat sätt, säger Maria.

 

Marias tips till dig som vill bli ombud

  • Att vara skyddsombud eller arbetsplatsombud är både intressant och roligt. Du får en möjlighet att bidra både till ökad trivsel och en bättre arbetsplats.
  • Du behöver inte ha uppdraget ensam. Försök hitta andra på arbetsplatsen som är engagerade och som kan tänka sig att dela på ansvaret.
  • Ta vara på de kurser och utvecklingsmöjligheter som erbjuds inom Sveriges Lärare, och använd de kontakter du får. Det finns alltid hjälp att få.
Marinella Di Giacomo

Så kommer ni igång med fackligt arbete

Det är väldigt enkelt att komma igång. Marinella Di Giacomo, ordförande i Sveriges Lärares riksorganisation privat sektor, berättar hur ni kan göra:

  1. Samla medlemmar på arbetsplatsen för att prata om att utse arbetsplatsombud och skyddsombud. Det är bra att vara flera som delar på uppdraget - då kan ni hjälpas åt och det är roligare.
  2. Kontakta er förening inom Sveriges Lärare för att få hjälp med att hålla ett årligt medlemsmöte där ni väljer vilka personer som ska vara skyddsombud och arbetsplatsombud. 
  3. Engagera er och stötta de personer ni valt till ombud.

Var med och påverka

Grundskola - porträtt

Nyfiken på att bli ombud?

Som ombud kan du vara med och förbättra förutsättningarna på jobbet för dig och dina kollegor. Du är en viktig länk mellan arbetsgivaren, medlemmarna och Sveriges Lärare.

Mer läsning

Hanna Meijer Holmqvist & Catarina Gehlin

Ombud – med rätt att påverka

Hur mycket kan du påverka på din arbetsplats? Kanske mer än du tror. Som ombud får du en unik inblick i beslutsprocesserna och kan bidra till förbättringar på jobbet.

Frågor & svar