Arbetsgivare värderar inte erfarna lärare

Skolor med lärarbrist prioriterar inte erfarna lärares löneutveckling, enligt en analys Sveriges Lärare gjort. Det kan bidra till den redan omfattande läraromsättningen och lärarflykten på många skolor. – Vill man höja kvaliteten i sina skolor och minska lärarflykten får man inte slarva med lärarnas lönesättning, säger Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande, Sveriges Lärare.


Lärarbristen är omfattande i Sverige. En stor andel av de som undervisar i förskolor och skolor runt om i landet saknar legitimation. Det kommer att saknas 12 000 lärare i Sverige fram till 2035, enligt siffror från Skolverket och läraromsättningen är stor.

Sveriges Lärare har undersökt om skolor med lärarbrist prioriterar erfarna lärare lönemässigt. Konjunkturinstitutet har nämligen funnit att andra arbetsplatser med kompetensbrist ökar löner för att värna den kompetens man har. Så är inte fallet inom skolväsendet, enligt Sveriges Lärares analys.

– Det är skamligt att inte arbetsgivare förstår att värdera erfarna lärare bättre. Arbetsgivarna bidrar till att eleverna får en sämre stabilitet, när det enda sättet för lärare att få upp sin lön är att byta jobb, säger Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande, Sveriges Lärare.

Obehöriga anställs istället för lärare för att hålla lönekostnaden nere
Sveriges Lärare ser hur arbetsgivare anställer obehörig personal för att hålla nere kostnader. Inom förskolan saknar 60 procent en lärarutbildning, i grundskolan 30 procent och i gymnasieskolan 25 procent.

– Våra medlemmar vittnar om att de inte får jobb trots legitimation och lärarbrist. Vill man vara en attraktiv arbetsgivare med hög kvalitet måste det få kosta pengar. Lönen är viktig för ett yrkes attraktivitet, att inte satsa på god löneutveckling, är det sämsta en arbetsgivare kan göra, säger Johanna Jaara Åstrand.

Dessutom har erfarna lärare en betydligt sämre löneutveckling än sina yngre kollegor. Detta gäller i samtliga befattningar. Till exempel fick gymnasielärare med 0-5 års erfarenhet ett lönepåslag om i genomsnitt 4,2 procent vid förra lönerevisionen, medan gymnasielärare med 21-30 års erfarenhet fick 2,7. Motsvarande löneutveckling i förskolan var 3,4 jämfört med 2,8. Samma siffror för grundskolan var 3,9 jämfört med 2,9 procent.

– Det är förödande att lojalitet och erfarenhet inte betalar sig. Den kompetensen ska märkas i plånboken om vi inte vill spä på lärarflykten ytterligare, säger Johanna Jaara Åstrand.

Se bifogad PDF med siffror på löneutvecklingen hos nyutbildade vs erfarna lärare.

Frågor & svar