Att arbeta på mer än ett ställe

Många medlemmar i Sveriges Lärare har mer än en arbetsplats eller arbetsgivare. Här är vad du bör tänka på kring restid, arbetsmiljö och anställningsvillkor.

Kvinnliga grundskollärare under möte.

För vissa grupper, som modersmålslärare, musiklärare, kyrkomusiker och studie- och yrkesvägledare, är det vanligare att dela sin arbetstid mellan flera ställen.

Mindre arbetsgivare erbjuder ofta bara deltidsjobb, vilket kan göra det nödvändigt att arbeta hos flera arbetsgivare för att få en heltidslön.

Om du har flera arbetsplatser hos samma arbetsgivare

Resor på betald arbetstid

Om du behöver resa mellan arbetsplatser under dagen, bör detta ske på betald arbetstid. Om resorna sker på rasterna, se till att restiden ingår i ditt schema. 

Det är viktigt att detta är klart redan vid anställningen, och att ni kommer överens om vilka reskostnader som arbetsgivaren ska stå för.

Tydligt vem som har personalansvar

Om du har flera chefer är det viktigt att veta vem som har personalansvaret. Se till att du vet vem du kan vända dig till om schemat inte fungerar eller om det uppstår andra problem.

På arbetsplatsträffar och andra personalmöten finns möjligheten till inflytande i frågor om exempelvis lokaler och organisation. Om du bara deltar i möten på din huvudarbetsplats, bör rutiner för hur du får information från andra arbetsplatser också finnas på plats.

Om du har flera arbetsgivare 

Tydligt anställningsavtal

Om du har flera deltidsanställningar är det viktigt att din arbetsgivare är flexibel vid schemaläggningen. Var noga med att du och arbetsgivaren kommer överens om vilka dagar i veckan du kan schemaläggas. 

Kom överens om anställningsform och hur anställningstiden räknas. Om du har en visstidsanställning för hela terminen och jobbar två dagar i veckan, ska tiden räknas för hela terminen. Arbetsgivaren kan bara räkna de dagar du faktiskt jobbar om du blir tillfrågad med kort varsel och dessutom har rätt att tacka nej.

Visstidsanställningar kan leda till en tillsvidareanställning, så det är viktigt hur din anställningstid räknas. Hur lång anställningstid som krävs varierar beroende på vilket kollektivavtal som gäller.

Kom överens om din uppsägningstid, särskilt om du vill kunna sluta tidigare om du får ett heltidsjobb hos en annan arbetsgivare.

Tänk på balansen

Arbetstidslagens regler för hur mycket du får jobba, gäller per arbetsgivare. Två 70-procentiga anställningar hos olika arbetsgivare, innebär inte att någon av arbetsgivarna bryter mot arbetstidslagen. Var tydlig med hur många timmar du kan jobba för att undvika överbelastning.

Arbetsgivare gör klokt i att samarbeta

Att ha flera deltidsanställningar kan vara stressande. Att få ihop arbetstider, lön och ersättningar från flera arbetsgivare är sällan en lösning som håller i längden. Vid sjukskrivning kan det bli krångligt med sjuklön och rehabilitering. 

Arbetsgivare kan dessutom ha svårt att hitta kvalificerad personal som vill jobba deltid. Ett sätt att lösa detta är om arbetsgivarna samarbetar.

Till exempel kan två kommuner som båda behöver en modersmålslärare dela på en heltidsanställning. Det underlättar för dig och minskar risken för arbetsgivaren att behöva nyrekrytera.

Både lag och kollektivavtal säger att arbetsgivare ska sträva efter heltidsanställningar, och samarbete mellan arbetsgivare kan vara ett bra sätt att uppnå detta.

Medlemsförmån

Gymnasieskola - porträtt

Vi finns här för dig! 

En av dina medlemsförmåner är att du har tillgång till experter som svarar på det mesta som rör dina rättigheter på jobbet. Välkommen att höra av dig! 

Frågor & svar