Omställningsavtalet KOM-KR

Du som arbetar hos kommun, region eller arbetsgivare kopplad till Sobona omfattas av ett kompetens- och omställningsavtal.

Förebyggande insatser 

Förebyggande insatser handlar om att ställa om organisation och medarbetare för att möta framtida kompetensbehov, och på så sätt undvika uppsägningar. Arbetsgivaren kan få ersättning för exempelvis utbildningskostnader, som ligger utöver sådan kompetensutveckling som normalt sett ingår i arbetsgivarens skyldigheter. 

Stöd vid uppsägning

Stödet kan vara en hjälp för dig att gå vidare i arbetslivet om du blivit uppsagd från ditt jobb på grund av arbetsbrist eller sjukdom. Det kan även gälla för dig som har en visstidsanställning som inte förlängs. 

Omställningsstödet innehåller bland annat: 

  • rådgivning för att kartlägga dina kompetenser och möjligheter
  • a-kasseutfyllnad 
  • ersättning för att delta i exempelvis utbildning
  • ersättning om du accepterat en anställning med lägre sysselsättningsgrad
  • kompetensstöden nedan

Kompetensstöd under anställning

Statligt studiestöd

Du som är mitt i yrkeslivet och vill studera för att stärka din ställning på arbetsmarknaden kan ansöka hos CSN om att få ett statligt omställningsstudiestöd.  

Inkomsttaket: Det statliga stödet ger som mest ca 22 800 kr/månad (2024). 

Kollektivavtalet kompletterar det statliga studiestödet och kan ge ersättning för den del av lönen som överstiger inkomsttaket. Det kallas för kompletterande studiestöd. 

Det finns även ett kortvarigt studiestöd för utbildningar som är kortare än en vecka, och ett förlängt studiestöd för dig som använt det kompletterande studiestödet. 

Den rådgivning som nämns under omställningsstöd, kan ges även om du inte är uppsagd. 

Omställningsfonden 

Hos Omställningsfonden kan du läsa mer om vilken hjälp du kan få och vilka krav som ställs. Fonden är en stiftelse som ägs av fack och arbetsgivare. 

Frågor & svar