Löneväxling till pension

Löneväxling innebär att en del av din lön sätts av till tjänstepensionen, istället för att betalas ut. Det finns många saker att tänka på om du vill löneväxla.

Checklista

1. Se över din situation först

Många människor är oroliga för sin pension. I vissa fall är oron befogad, men inte alltid. Innan du beslutar dig för att löneväxla eller på något annat sätt förbättra din kommande ekonomiska situation som pensionär, ta reda på hur din pension faktiskt ser ut. 

Det kan du göra genom att logga in på Minpension.se 

2. Löneväxling endast över en viss lönenivå

För att inte riskera att löneväxlingen sänker din allmänna pension, behöver du ha en månadslön som är högre än ca 51 200 kr (8,07 inkomstbasbelopp år 2024). Om din lön, efter att du har löneväxlat, understiger denna nivå kommer du att tjäna in mindre allmän pension. 

3. Kollektivavtal om löneväxling

Det finns många viktiga delar att hålla koll på för den som ska löneväxla. Då är det tryggt om det finns ett lokalt kollektivavtal som ger bra förutsättningar. Kollektivavtalet eller den överenskommelse du gör med din arbetsgivare bör innehålla:

  • att det är din lön före växling som grundar till den vanliga tjänstepensionen
  • hur långt i förväg du kan stoppa eller ändra löneväxlingen
  • att löneväxlingen upphör om du blir sjukskriven eller tjänstledig
  • att semesterersättning och andra förmåner beräknas på din lön före växling 
  • att arbetsgivaren plussar på det belopp du växlar, eftersom arbetsgivaren betalar lägre skatt på pensionsavsättningar än lön. För närvarande är skillnaden 5,8 %, vilket innebär att arbetsgivaren lägger till 58 kr om du löneväxlar 1000 kr. 

4. Placera löneväxlingen inom kollektivavtalet 

Bästa sättet att få ut så mycket som möjligt av din löneväxling är att se till att pengarna placeras där du slipper betala höga förvaltningsavgifter till ett pensionsbolag. Genom att placera det löneväxlade beloppet tillsammans med din vanliga tjänstepension får du flera fördelar: 

  • De fonder/försäkringar som är valbara för din kollektivavtalade tjänstepension har mycket lägre förvaltningsavgifter än motsvarande sparprodukter utanför kollektivavtalet. 
  • Du kan flytta kapitalet till ett annat bolag utan att behöva betala dyrt. 
  • Du kan ofta välja att placera löneväxlingen och den ordinarie tjänstepensionen i olika försäkringar, om du vill ta olika stor risk för kapitalet. 

5. Ditt försäkringsskydd påverkas

I alla kollektivavtal ingår ett försäkringsskydd om du skulle bli sjuk. Om du löneväxlar och blir långvarigt sjuk kan försäkringsersättningen räknas på din lön efter växling. 

6. Följ upp årligen

Ställ in en påminnelse att en gång per år titta till din löneväxling och utvärdera om du vill fortsätta eller ändra något, som beloppet eller placeringen. Inkomstbasbeloppet räknas varje år upp och det är därför viktigt att årligen se till att din lön efter växling inte hamnar under brytgränsen på 8,07 inkomstbasbelopp. 

Frågor & svar