Långvarig sjukskrivning
Det finns några extra saker att tänka på om du är sjukskriven längre än två-tre månader. Behöver du stöd är du välkommen att kontakta oss. Kontakta oss genast om det blir tal om att avsluta din anställning.
Tappa inte kontakten med arbetsgivaren
Om du är långvarigt sjuk är det viktigt att ha kontakt med arbetsgivaren och ha en dialog om ditt läge och vilka möjligheter det finns att planera en återgång i arbete.
Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för att denna kontakt blir av men om du orkar och vill är det bra att då och då höra av sig.
Försäkringskassan prövar
När du är sjuk länge kommer Försäkringskassan pröva din rätt till sjukpenning utifrån några fasta kontrollpunkter. Din arbetsförmåga och rätt till sjukpenning bedöms olika beroende på hur länge du har varit sjuk. Detta kallas för rehabiliteringskedjan. Läs mer om rehabiliteringskedjan här.
Kompetensutveckling som del i rehabilitering
Att kompetensutveckla sig kan vara en väg till att kunna arbeta kvar med förändrade eller nya arbetsuppgifter.
Det kan till exempel handla om att erbjuda stöd för att få kompetens till en ny tjänst, om du inte kan återgå till din gamla tjänst efter en avslutad rehabilitering.
Avslut av anställningen som absolut sista utväg
Om börjar talas om att arbetsgivaren vill säga upp dig eller vill att du säger upp dig själv, ta genast kontakt med Sveriges Lärare.
Arbetsgivaren har ett stort rehabiliteringsansvar och det krävs mycket för att arbetsgivaren ska ha rätt att avsluta din anställning. Om det ändå skulle komma till den punkten, att ni kommer överens om arbetsgivaren har fullföljt sin rehabiliteringsskyldighet och att anställningen ska upphöra, kan det finnas värdefullt stöd i det kollektivavtal som gäller dig.
I alla kollektivavtal som Sveriges Lärare tecknar finns så kallade omställningsavtal, som i vissa situationer kan ge stöd till att få ny eller ökad kompetens.
Medlemsförmån
Vi finns här för dig!
En av dina medlemsförmåner är att du har tillgång till experter som svarar på det mesta som rör dina rättigheter på jobbet. Välkommen att höra av dig!