Sveriges Lärare krävde skadestånd och fick bättre samarbete

Otydliga rutiner i Borås skolor ledde till stress – Sveriges Lärare krävde skadestånd av kommunen för att inte kollektivavtalet följdes.

Anne Pihlo och Tommi Wärme, ordföranden för Sveriges Lärare Borås.

I Borås fungerade inte rutinerna för tjänsteplaneringen i stadens grundskolor och många lärare mådde dåligt på grund av otydligheten.

– Till slut satte Sveriges Lärare ner foten och vi begärde skadestånd för att kommunen inte följde kollektivavtalet, berättar Anne Pihlo och Tommi Wärme som båda är ordförande i Sveriges Lärares förening i Borås.

Otydlighet kring tjänsteplaneringen

I de kommunala grundskolorna i Borås rådde stor otydlighet kring tjänsteplaneringen. Problemen fortsatte år efter år. När sommarlovet började fanns det fortfarande lärare som inte visste hur deras tjänster skulle se ut kommande läsår.

– Många mådde väldigt dåligt under en lång tid på grund av arbetsgivarens brister i planeringen, berättar Anne Pihlo som är ordförande i Sveriges Lärares förening i Borås tillsammans med Tommi Wärme.

"Vi kan inte acceptera att man struntar i avtalen"

Enligt kollektivavtalet för kommunal sektor skulle fördelningen av tjänster samverkas mellan Sveriges Lärare och kommunala arbetsgivare, en process som borde pågå mellan februari och juni. Men det saknades en rutin för detta och situationen blev till slut ohållbar på flera grundskolor.

– Förvaltningen hamnade i en återvändsgränd och visste inte hur det skulle göras för att det skulle bli korrekt. De fick inte fram någon transparent process kring tjänstefördelningen under våren och många skolor saknade även en transparent process kring schemaläggningen. Vi påtalade detta många gånger utan att få gehör. Men som fackförbund kan vi inte acceptera att man struntar i avtalen så vi såg ingen annan utväg än att kräva arbetsgivaren på skadestånd, berättar Anne Pihlo.

Utöver skadestånd krävde Sveriges Lärare att förvaltningen skulle upprätta rutiner för tjänsteplaneringen och att det skulle ske tillsammans med Sveriges Lärare.

– Det här visar varför man ska vara med i facket. Vi slår vakt om rättigheterna och ser till att kollektivavtalen följs, säger Anne Pihlo.

Arbetsgivaren gick med på kraven

När parterna möttes i en tvisteförhandling kunde arbetsgivaren konstatera att de inte följt avtalet och de gick med på Sveriges Lärares krav. Tillsammans tillsatte de en arbetsgrupp för att utveckla rutiner för tjänsteplaneringen.

De kom också överens om att alla som arbetar i grundskoleförvaltningen skulle utbildas om rutinerna. Där ingår alla rektorer, alla verksamhetschefer, HR och alla fackliga ombud från Sveriges Lärare.

– Tack vare att vi gjorde det här kan vi komma framåt. Vi har fått till en otroligt bra process med ett öppet klimat och delaktighet. Jag tror att tjänsteplaneringen kommer att fungera bra inför nästa läsår, säger Tommi Wärme.

Förbättrat samarbete

Även förvaltningschefen för grundskolan tycker att samarbetet förbättrats sedan tvisten.

– Tack vare en öppen och god dialog med Sveriges Lärare har vi kommit vidare och försöker utveckla arbetet tillsammans. Vi vill lära oss av sådant som inte fungerade och i stället se hur vi kan göra mer rätt, säger Ulf Karlsson som är förvaltningschef för grundskolan i Borås stad sedan ett par år tillbaka.

Tidigare publicerad i Vi Lärare nr 2/2024.

Text: Mia Bohlin
Foto: Carl Sandin

Frågor & svar