Arbetstid för lärare med uppehållstjänst
Uppehållstjänst innebär 40 timmars arbetsvecka, men ledighet under sommar- och jullov. Det leder i praktiken till en deltidslön, vilket innebär både lägre pension och sjukförmåner.
Sveriges Lärare anser att lärare som arbetar i terminsbunden verksamhet bör ha ferietjänst istället för uppehållstjänst. Om du blir erbjuden en uppehållstjänst – ta gärna kontakt med Sveriges Lärares lokala företrädare hos arbetsgivaren innan du accepterar anställningen.
För dig med uppehållstjänst
Få snabb överblick
Prova vår nya guide med kortfattad info om vad som gäller och hur du kan göra när du vill förändra din situation.
Antalet uppehållsanställningar minskar, men gäller fortfarande för en del förskollärare och lärare i fritidshem. Uppehållstjänst finns endast i kollektivavtalen som gäller för kommuner, regioner och arbetsgivare inom Sobona eller Svenska kyrkan.
Antalet arbetade veckor färre än semestertjänst
Den som har uppehållstjänst arbetar 40 timmar per vecka, men på grund av sommar- och vinteruppehållen blir antalet arbetade veckor per år färre än vid semestertjänst. Lönen fördelas lika på årets alla månader, alltså även under uppehållen. Det blir varje månad ett avdrag, så kallad uppehållslönefaktor, som beror på antalet arbetsdagar under arbetsåret.
Exempel: Om arbetsåret har 290-296 kalenderdagar blir faktorn 0,92. Det innebär att 92 procent av månadslönen betalas ut varje månad.
Från och med det år du fyller 40 år förhöjs uppehållslönefaktorn med 0,03 eftersom du då har rätt till fler semesterdagar.
Arbetsårets utformning
Arbetsåret pågår från höstterminens start till vårterminens slut. Om du inte arbetat hela arbetsåret kan din uppehållslön under sommaren bli lägre.
Bättre villkor
För dig som är förskollärare
Vilken lön har andra förskollärare? Hur ser rätten till planeringstid ut och hur kan vi tillsammans förbättra villkoren?
Din kontakt
Sveriges Lärare nära dig
Sveriges Lärare finns över hela landet och vilken förening du tillhör beror på var du jobbar. Om du loggar in med BankID på Mina Sidor kan du se din lokalförening/riksförening och vem som är ombud.