Avtalsrörelsen 2025 med SKR och Sobona

Nu startar avtalsrörelsen för över 200 000 lärare och studie- och yrkesvägledare i kommun- och regionsektorn.

En grupp allvarliga gymnasielärare vid trappen till ingången till en skola.

Förtroendevald?

Du hittar mer information i Portalen. 

Att satsa på lärarna och studie- och yrkesvägledarna är att satsa på Sveriges framtid. Med rätt förutsättningar kan vi ge barn och elever möjligheter att lyckas. Bättre förutsättningar och villkor för oss är en bra deal för Sverige.

Aktuellt

Viktigt att veta om löneöversynen 2025

Din arbetsgivare får inte göra klart årets löneöversyn innan HÖK 25 har blivit klart.

Du och din chef kan påbörja samtalet om din arbetsprestation, men ni ska inte sätta några siffror. 

10 april 2025 - Samtalen mellan Sveriges Lärare och SKR, samt Sobona, fortsätter

Vi står fast vid våra krav och söker konstruktiva vägar framåt. Läget är tufft, men förhandlingarna pågår och arbetet fortsätter – med målet att nå ett bättre avtal för våra medlemmar.

5 april 2025 - Sveriges Lärare säger nej till slutbudet från SKR och Sobona

Sveriges Lärares avtalsdelegation har sagt nej till det slutgiltiga avtalsförslaget från SKR samt Sobona. Detta på rekommendation av förbundsstyrelsen. Nu kan nästa steg i processen eventuellt bli medling. 

Den samlade bedömningen var att förslaget i sin helhet var alldeles för svagt. 

Motparterna har inte varit villiga att ingå ett avtal om konkreta regleringar av lärares tid till planering och uppföljning och inte heller ett maxtak för antalet undervisningstimmar. Vi har ställt våra krav både mot bakgrund av medlemmarnas höga arbetsbelastning och det faktum att undervisningens kvalitet vinner på att lärare ges tid till förberedelser och efterarbete, säger Anna Olskog, förbundsordförande.  

Vid eventuell medling kommer vi gemensamt med SKR och Sobona att utse medlare.  

Det nuvarande kollektivavtalet HÖK 24 förlängs löpande under det fortsatta arbetet. Detta är ett standardförfarande så att inte du tappar samtliga villkor fram tills att ett nytt avtal finns på plats.  

1 april 2025 - "Märket" är klart

Industrisektorn är färdiga med sina förhandlingar kring ”märket”. ”Märket” ligger på totalt 6,4 % över två år. Löneökningstakten ska första året ligga på 3,4 % och andra 3 %. 

Våra förhandlingar med SKR och Sobona är dock inte färdiga utan pågår fortsatt. 

31 mars 2025 - i dag löper avtalet ut – detta händer nu

I dag den 31 mars löper det nuvarande kollektivavtalet för kommunal sektor ut. Inget nytt avtal finns på plats ännu - förhandlingarna fortsätter. 

Våra motparter, arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona, har ännu inte presenterat ett slutbud för vår avtalsdelegation.  

Detta samtidigt som industrins parter fortfarande inte har kommit överens om “märket”. “Märket” är normerande på svensk arbetsmarknad och övriga branscher behöver förhålla sig till det, däribland välfärden. Vi väntar således in industrins parter.

Förhandlingarna med SKR och Sobona fortsätter alltså. Ditt nuvarande kollektivavtal förlängs löpande medan förhandlingarna pågår. Det är ett standardförfarande för att du inte ska förlora dina villkor imorgon.

26 mars 2025 - slutspurt i förhandlingarna

Nu är det slutspurt i förhandlingarna om kollektivavtalet för kommunal sektor. Vi förhandlar med SKR och Sobona hela vägen in i mål. Samtidigt bevakar vi noggrant industrisektorns förhandlingar om ”märket”, det måste bli färdigt innan vi kan gå i mål.

24 januari 2025 - förhandlingarna är i gång

Vi har nu inlett förhandlingarna med SKR och Sobona om HÖK 25. Vi kommer att hålla er medlemmar uppdaterade, på denna sida och via e-post. Se därför till att ha din privata e-postadress, alltså inte den du använder i jobbet, registrerad. 

20 december 2024 - yrkande inlämnat

Vi har nu överlämnat vårt yrkade till SKR med de krav som vi kommer att driva i förhandlingarna. Vi kräver ett avtal som gör avgörande skillnad med tydliga regleringar som ska efterlevas. Yrkandet omfattar förbundets alla medlemsgrupper i alla skolformer och verksamheter.

Vi driver bland annat: 

  • Tjänsteplaneringen stärks med nationella regleringar som ska skapa balans mellan undervisning och undervisningsanknutet arbete.  
  • Dokumentation utöver den som styrdokumenten kräver ska bestämmas av lärarna själva.  
  • Lärares och studie- och yrkesvägledares relativlöner stärks under avtalsperioden gentemot övriga arbetsmarknaden.  

Vi vill också gemensamt med SKR kräva av regeringen att: 

  • Storlekarna på barn- och undervisningsgrupper regleras.  
  • Att staten tar ett större ansvarstagande för finansiering och resursfördelning. 
  • Skollagen skärps vad gäller skyldigheten att anställa behöriga lärare.  

Läs yrkandet i sin helhet här (PDF)

Uppdatera dina uppgifter

Vi kommer att kontakta dig via mejl när vi har uppdateringar om avtalsrörelsen. Därför är det viktigt att du ser över vilka uppgifter du lämnat till oss. Det kan du göra på Mina Sidor under Uppgifter

Vi vill ta ytterligare kliv framåt

Vi har rört oss framåt avtal för avtal. 2024 fick vi in förstärkningar om att det undervisningsanknutna arbetet (för-och efterarbete samt planeringstid) ska dimensioneras i förhållande till mängden undervisning. Men vi är inte nöjda – vi vill ta ytterligare kliv framåt. 

Vi vill se förändring

Det är hög tid att Sveriges kommuner och regioner (SKR), samt Sobona, verkligen visar att de är beredda att ta sitt ansvar för svensk förskola, skola och fritidshem. De höga ambitioner som finns i kollektivavtalet har resulterat i alldeles för få konkreta förbättringar för våra medlemmar. Det måste bli ändring på det.  

Vi kraftsamlar!

En grupp allvarliga gymnasielärare i ett klassrum.

Om inte vi får vara lärare, vem ska då bilda Sverige?

Låt lärare vara lärare. Vi kräver garanterad tid för planering av undervisning, maxtak för lärares undervisningstid och mindre grupper – för barnen, elevernas och lärarnas skull.

Inför avtalsrörelsen

”Vår tid att förbereda och följa upp undervisningen behöver fredas!”
Anna Olskog Ordförande, Sveriges Lärare
Anna Olskog, nyvald ordförande för Sveriges Lärare vid kongressen i Norrköping, maj 2024.

Vässa dina argument

Två gymnasielärare samtalar i korridor.

Metodstöd för tjänsteplaneringen inom kommunal sektor

Kommunalt anställd? Med detta fördjupade metodstöd kan du använda kollektivavtalet HÖK för att vässa argumenten för hur din arbetstid och kompetens används på bästa sätt!

Webbutbildning

Gymnasielärare med elever under lektion.

Vägen till ett kollektivavtal

Lär dig hur den svenska modellen fungerar, hur det går till när Sveriges Lärare tecknar kollektivavtal, och hur du kan engagera dig i förbundet. 

Nyfiken?

Högskola - porträtt

Så går en avtalsrörelse till

En avtalsrörelse innehåller många steg. Med hjälp av vår avtalsrörelseskola hänger du med i svängarna under förhandlingarna.

Frågor & svar