Semester och ferie
Semester, ledighet, ferie, sommarlov... Att du ska få semester är bestämt i lagen, men du som är lärare och omfattas av kollektivavtal kan också ha rätt till längre ledighet. Här reder vi ut vad som gäller!
Oavsett typ av tjänst har alla lärare rätt till semester. Enligt semesterlagen tjänar du in fem veckors semester per år, och på sommaren ska arbetsgivaren eftersträva att du får ut minst fyra av veckorna sammanhängande.
Om du har en anställning med feriearbetstid räknas den första delen av sommaren som semesterperiod, även om du får ferielön under hela sommaruppehållet.
Så säger ditt avtal
Semester, ledighet, ferie, sommarlov ...
Hur din ledighet ser ut beror på vilken typ av tjänst du har. Semestertjänst är vanligast i förskola och på fritidshem. Ferietjänst är vanligast i grund- och gymnasieskolan.
Dina rättigheter
Då har du rätt att få besked om semestern
Du har rätt att få besked i god tid om din semester. Det innebär att semesterplaneringen inför sommaren ofta sker redan i mars.
Vad gäller?
Undantag i semesterlagen
Visste du att du kan tjäna in semester under viss del av din föräldraledighet eller om du är sjukskriven för arbetsskada? Samma regler gäller oavsett om du har semestertjänst eller ferietjänst.
Råd och stöd
Om du har oturen att bli sjuk
Du behöver verkligen din återhämtning under lov och semester, och så kanske du har oturen att bli sjuk. Vilken ersättning får du då? Ska du sjukskriva dig?
Vad stämmer?
Slå hål på myten om sommarlovet
Lärare arbetar mer när eleverna är i skolan och kompenseras därför med en längre ledighet på sommaren. Att lärare har sommarlov är en myt.
Använd ditt medlemskap
Dina rabatter som medlem
Du drar fördel av att vi är det största akademikerförbundet med rabatter och erbjudanden på allt från hotell och tågresor till mässor och litteratur.