Lärarlönerna 2025
2025 är ett viktigt år för hela den svenska arbetsmarknaden. I stort sett alla centrala kollektivavtal i privat, kommunal och statlig sektor ska omförhandlas.
Fackförbund och arbetsgivare ska enas om vilka löneökningar och villkor som ska gäller för de kommande åren.
Sveriges Lärare tecknar kollektivavtal flera arbetsgivarorganisationer, och de löper ut vid olika datum.
Under våren 2025 omförhandlas kollektivavtalen för medlemmar inom
- Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona
- Svenska kyrkan
- Arbetsgivaralliansen Folkhögskola samt Skola/utbildning
Under hösten 2025 omförhandlas kollektivavtalen för medlemmar inom
- Almega Friskoleavtalet
- Fremia
- Arbetsgivarverket (statlig sektor)
Svar på frågor om märket och lärarlönerna
Märket sätts av fack och arbetsgivare inom industrin som är först ut att förhandla 2025 och är ett riktmärke för alla andra avtalsrörelser. Märket är framför allt en siffra för procentuell löneökning, men kan även innehålla andra anställningsvillkor.
Det är den här lönebildningsmodellen som Sverige har haft sedan 90-talet, och som respekteras av både fack och arbetsgivare i såväl goda som dåliga tider.
Först när förhandlingarna med respektive arbetsgivarorganisation är klar vet vi hur mycket pengar som arbetsgivarna totalt behöver lägga på löneökningar. Därefter ska du och din chef ha ett samtal om vilken löneökning just du får.
I de kollektivavtal som Sveriges Lärare tecknar gäller individuell lönesättning. Det betyder att din lön främst ska baseras på kraven i din befattning, dina kvalifikationer och ditt sätt att utföra arbetet.
Vilka krav som Sveriges Lärare kommer att ställa i förhandlingarna, bestäms av förtroendevalda medlemmar som valts till avtalsdelegationerna. Just nu pågår ett intensivt arbete för att formulera förbundets yrkanden, som kraven formellt kallas.
Målsättningen i alla de kollektivavtal som Sveriges Lärare tecknar är att lönerna ska bidra till att fler vill fortsätta som eller bli lärare. Spelreglerna för den årliga lönerevisionen styrs av det kollektivavtal som Sveriges Lärare tecknat med just din arbetsgivare.
Fördjupning
Allt du vill veta om lärares löner
Har jag rätt till lönesamtal? Hur kan jag få upp min lön? Vi går igenom hur lönesättningen fungerar, vad du har rätt till och ger dig våra bästa tips.
Verktyget Min lön
Vad betalar olika arbetsgivare?
Ta reda på vad din tilltänkta arbetsgivare betalar andra lärare i vårt statistikverktyg Min lön. Inte medlem? Bli det och få tillgång direkt.
Guide
Många svar finns i ditt avtal
Dina rättigheter och skyldigheter på jobbet – om arbetstid, arbetsmiljö med mera – regleras genom olika avtal och lagar. Kollektivavtalet styr det mesta i din anställning och ger bättre villkor än om bara lagen gäller.