Nya arbetsuppgifter och ny kompetens ska ge högre lön

Har du fått nya arbetsuppgifter, nytt ansvar eller skaffat dig ny kompetens? Då har du en bra anledning att ha ett samtal med din chef om hur lönen kan höjas. Här får du våra bästa förhandlingstips!

Tänk på att nya arbetsuppgifter, nytt ansvar och ny kompetens kan vara ett tillfälle att höja din lön.

Så kan du agera

Om du erbjuds nya arbetsuppgifter som samtidigt innebär ett större ansvar än vad du normalt haft i din anställning, är det rimligt att du får högre lön direkt när du tar på dig ansvaret.

Diskutera lönefrågan innan du accepterar de nya uppgifterna. Om du får nya arbetsuppgifter som kan anses ligga inom ramen för din anställning så får du kanske i stället vänta till nästa löneöversyn och ta upp frågan då.

Har du gått en utbildning eller skaffat dig ny kompetens på annat sätt? Ta upp saken med din arbetsgivare och visa på hur din nya kompetens kommer arbetsplatsen till godo. 

Ge inte upp om du inte lyckas första gången. Se det som en fördel att redan ha fört det på tal, och ta sedan upp det i lönesamtalet. 

Att söka en så kallad karriärtjänst, det vill säga förstelärare eller lektor, kan vara ett sätt att höja din lön. Avsikten i karriärtjänstreformen är att tjänsterna ska inrättas som tillsvidaretjänster med en varaktig höjning av lönen. Försäkra dig om att detta gäller den tjänst du söker. Om arbetsgivaren inte följer intentionerna kan ett tänkt steg i karriären istället bli ett hopp där du strax är tillbaka på den nivå du utgick ifrån.

Lönerna för förstelärare ska i genomsnitt höjas med 5 000 kronor och lektorers med 10 000 kronor. Eftersom det kan finnas en viss individualisering, se även till att ni är överens om just din löneökning - innan du tar på dig det nya uppdraget.

Tips inför samtalet med chefen

Medlemsförmån

Få koll på löneläget

Medlem? Du har full tillgång till vår uppskattade lönestatistik i Min lön. Inte medlem? Prova på Min lön gratis i 10 dagar.

  1. Vad får arbetsgivaren betala om de måste anställa någon ny för tjänsten? I kostnaden för en nyrekrytering ligger inte bara själva rekryteringen, utan även allt arbete det innebär för chef och kollegor att introducera en ny medarbetare. Att behålla personal som trivs och fungerar är oslagbart ur verksamhetsperspektiv. 

  2. Kolla aktuell lönestatistik i Min lön för att se löneläget för liknande tjänster.

  3. Undersök marknadsläget. Finns det arbetsgivare i närområdet som söker din kompetens? Din nuvarande arbetsgivare kan vara beredd att betala dig bättre om det finns risk att du blir erbjuden en högre lön hos en annan arbetsgivare.

  4. Sov på saken om du får ett förslag på ny lön. Det här är ett viktigt tillfälle att påverka din lön på lång sikt. 

Bara för medlemmar

Förskola - övrigt

Samtal med en jobbexpert

Du kan vända dig till en jobbexpert och få råd om ditt yrkesliv och din professionella utveckling. Samtalet ingår i ditt medlemskap och du bokar enkelt online.

Medlemsförmån

Grundskola - övrigt

Personlig lönecoachning

Vill du ha stöd inför ditt lönesamtal? Ska du byta jobb och funderar på vad du bör tänka på? Som medlem kan du ta en personlig lönecoachning.

Våra samlade tips

Högskola - övrigt

Funderar du på att byta jobb?

Vi går igenom allt du behöver veta när du söker nytt jobb och vill ta ett kliv i karriären. Allt från att skriva CV till vad som ska stå i ditt anställningsavtal.

Frågor & svar