Vad har studie- och yrkesvägledare i lön?

Medellönen för studie- och yrkesvägledare är 38 500 kronor i månaden och de flesta tjänar mellan 34 100 och 42 800 kronor i månaden (2023).

Högskola - övrigt

Studie- och yrkesvägledningen är en ovärderlig del av utbildningssystemet och kraftfulla insatser krävs för att fler ska vilja bli och förbli studie- och yrkesvägledare. Att höja lönen är en nyckel till detta.

Sveriges Lärare arbetar för en löneuppvärdering för attraktivitet och konkurrenskraft. Vi vill också att erfarenhet och kontinuitet ska löna sig.

Hur mycket tjänar studie- och yrkesvägledare (SYV) i lön per månad? ?

Medellönen för studie- och yrkesvägledare är 38 500 kronor i månaden och de flesta tjänar mellan 34 100 och 42 800 kronor i månaden (2023).

Lönen varierar beroende på bland annat vilken befattning du har, erfarenhet, ålder och var i landet du arbetar.

Medlemsförmån

Få koll på löneläget

Medlem? Du har full tillgång till vår uppskattade lönestatistik i Min lön. Inte medlem? Prova på Min lön gratis i 10 dagar.

Vad har en nyexaminerad studie- och yrkesvägledare (SYV) i lön? Vilken är ingångslönen?

Studie- och yrkesvägledare under 30 år har en medellön runt 34 100 kronor i månaden (2022). Det finns inga ingångslöner i våra avtal, utan lönen ska sättas individuellt. 

Ibland får nyexaminerade höra att de inte kan få den lön de siktar på, eftersom de kommer för nära erfarna studie- och yrkesvägledare löner. Men inget blir bättre av att nyexaminerade går med på lägre löner, tvärtom ökar chanserna att få upp lönerna när nya kollegor anställs med bra löner.

Hur får jag upp min lön som studie- och yrkesvägledare?

Vi har samlat en mängd tips, råd och strategier för dig att ha i bakfickan inför lönesamtalet. Vår samlingssida om lön kommer du till genom att klicka här.

Medlemsförmån

Grundskola - porträtt

Personlig lönecoachning

Vill du ha stöd inför ditt lönesamtal? Ska du byta jobb och funderar på vad du bör tänka på? Som medlem kan du ta en personlig lönecoachning.

Din yrkesroll

Gymnasieskola - övrigt

Allt för dig som är studie- och yrkesvägledare

Du har ett viktigt jobb och ska ha de bästa förutsättningarna. Här har vi samlat information och stöd i din yrkesroll.

Frågor & svar