Din lön som doktorand
Doktorander tjänar mellan 28 700 och 34 200 kronor i månaden. Medellönen är 31 300 kronor (2023). Lönen beror på hur lönestegen ser ut på ditt lärosäte.
Du som är doktorand är betydelsefull för utvecklingen av nya kunskaper och lösningar. Tack vare att du också undervisar bidrar du med din expertis till nästa generation studenter. Det är egentligen konstigt att inte doktorander tjänar mer.
Bli medlem idag
65 kronor/månad för doktorander
Du får tillgång till alla medlemsförmåner direkt, och möjlighet att söka skrivarstipendium.
Hur mycket får en doktorand i lön?
Lönen för doktorander, eller forskningsstuderande, ligger mellan 28 700 och 34 200 kronor i månaden. Medellönen är 31 300 kronor (2023).
Lönen beror på dina akademiska meriter, ditt forskningsområde och hur lönestegen, ibland kallad doktorandstegen, ser ut på ditt lärosäte.
För att se vad som gäller för dig behöver du alltså titta i den lönestege som gäller på ditt lärosäte. Sök på ”lönestege doktorand”, eller doktorandstege, på ditt lärosätes webbplats.
Var ska jag hamna i lönestegen för doktorander?
Sveriges Lärare driver att den erfarenhet du har sedan tidigare ska påverka var i lönestegen du som doktorand hamnar. Har du till exempel jobbat eller forskat inom området? Då finns det goda argument för att du ska gå in på en högre nivå.
Varför finns det en lönestege för doktorander? Varför har inte doktorander individuell lön som alla andra?
Det beror på att det inte är ett vanligt jobb, utan en utbildningstjänst. Du förväntas sköta dina studier och klara de akademiska målen.
Jag doktorerar först när jag är äldre, kan jag få högre lön då?
Det kan vara svårt att klara sig på en doktorandlön om du har familj. Sveriges Lärare driver att lönerna behöver bli bättre. Du som är lite äldre och har erfarenhet ska också kunna ta steget och börja forska!
Tips: Använd medlemsförmånen ”Personlig lönecoachning” när du söker en doktorandtjänst. Få hjälp att samla argument för att komma högre i lönestegen, och hur du kan sätta ord på din samlade erfarenhet.
Har jag som är doktorand rätt till lönesamtal?
Nej, eftersom du inte förhandlar din lön utan följer lönestegen har du inte det. Du har en löneförhandling när du påbörjar din tjänst och sedan klättrar du till nästa nivå i lönestegen allteftersom du når resultat i din utbildning.
Råd och stöd
Allt för dig som är doktorand
Du ska ha en bra arbetssituation och tid för din forskning. Vi finns här för dig när du behöver det. Här har vi samlat inspiration, råd och stöd särskilt för dig.
För doktorander
Fokus på forskning med skrivarstipendier
Vi vill uppmuntra lärare att forska. Därför kan du som är forskarstuderande, nybliven licentiat eller doktor söka skrivarstipendium via oss.