Så ser modersmålslärares löner ut

Modersmålslärare tjänar mellan 28 600 och 40 500 kronor i månaden. Medellönen är 34 400 kronor i månaden (2023).

Gymnasieskola - porträtt

Medlemsförmån

Få koll på löneläget

Medlem? Du har full tillgång till vår uppskattade lönestatistik i Min lön. Inte medlem? Prova på Min lön gratis i 10 dagar.

Som modersmålslärare har du en avgörande roll i att stötta flerspråkiga elever. Dessutom är du ofta ensam i din yrkesroll, ibland på flera arbetsplatser. Det ska löna sig att ha denna viktiga roll i vårt utbildningsväsende.

Vad har modersmålslärare i lön?

Modersmålslärare tjänar mellan 28 600 och 40 500 kronor i månaden. Medellönen är 34 400 kronor i månaden (2023). För att jämföra med andra arbetsgivare med mera, kan du som är medlem logga in i löneverktyget Min lön.

Vad har nyanställda modersmålslärare i lön?

Modersmålslärare under 30 år har en medellön runt 30 800 kronor i månaden. Det finns inga fasta ingångslöner i avtalen, utan lönen bestäms individuellt baserat på din erfarenhet och kompetens.

Ibland kan nyanställda få höra att de inte kan få en hög lön för att den skulle hamna för nära erfarna lärares löner. Men faktum är att när nya kollegor får bra löner, hjälper det till att höja lönenivåerna för alla.

Hur blir modersmålslärares löner 2024?

Det är för tidigt att säga. Lönestatistik samlas in en gång per år, så du kommer kunna se 2024 års siffror i löneverktyget Min lön våren 2025. Tills dess kan du uppskatta 2024 års löner genom att räkna upp 2023 års lön med 3,3 procent.

Vad ska jag ha i lön om jag är timanställd som modersmålslärare? 

Lönen baseras alltid på vad du skulle ha fått i månadslön för en heltidsanställning. Du och din chef behöver komma överens om den lönen. För att räkna ut din timlön delar du månadslönen med 165. Till exempel blir en månadslön på 35 000 kronor cirka 212 kr per timme. På det tillkommer semesterersättning på 12 procent.

Var uppmärksam på din anställningsform. "Timanställning" är inte en formell anställningsform, utan talspråk för att bli betald per timme. Du kan vara anställd på visstidsanställning, vikariat, eller annan tidsbegränsad form. Om du arbetar mindre än 40 procent kan du också ha en tillsvidareanställning med timlön.

Hur kan jag som modersmålslärare höja min lön?

Att ha en svensk lärarexamen kan ge bättre löneutveckling, så det kan vara värt att överväga. Kolla med Skolverket om du kan validera din utländska examen till en svensk lärarexamen.

Om du har en tidsbegränsad anställning kanske du inte omfattas av den årliga lönerevisionen. Då kan du istället förhandla din lön vid varje förnyelse av anställningsavtalet. Har du arbetat länge hos samma arbetsgivare, se till att ha regelbundna samtal om din lön så att du får samma utvecklingsmöjligheter som dina fast anställda kollegor.

Håll koll på löneläget med hjälp av vår medlemsförmån Min lön och förbered dig inför lönesamtalet med vår checklista.

Kan jag få en tillsvidareanställning som modersmålslärare utan lärarlegitimation? 

Ja, det är möjligt om din arbetsgivare går med på det och vissa villkor är uppfyllda. Enligt skollagen ska lärare ha legitimation för tillsvidareanställning, men det finns undantag för modersmålslärare. Om det inte finns någon sökande med legitimation och du har tillräcklig kompetens och bedöms lämplig att undervisa, kan du bli anställd tillsvidare.

Hur blir jag modersmålslärare?

Det finns flera vägar till att bli modersmålslärare. Steg ett är att ha en lärarutbildning eller kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) om du redan har ämneskunskaper i språket.

Du behöver goda kunskaper i det modersmål du vill undervisa i. Även om utbildningar i vissa språk inte erbjuds på svenska universitet kan du ändå bli behörig genom att dokumentera dina språkkunskaper eller göra ett språkprov.

  • Om du redan jobbar som obehörig modersmålslärare kan du vidareutbilda dig genom programmet VAL (Vidareutbildning av lärare).
  • Har du en lärarutbildning från utlandet? Då kan du komplettera din utbildning genom ULV-programmet (Utländska Lärares Vidareutbildning) för att få svensk lärarlegitimation.

Bättre villkor

Manlig grundskollärare under ett möte.

För dig som är modersmålslärare

Välkommen till våra sidor särskilt för dig som är modersmålslärare. Här har vi samlat information, råd och stöd för dig i din yrkesroll.

Välkommen som medlem

Förskola - porträtt

Vi finns här för dig

Är du modersmålslärare med svensk eller utländsk lärarexamen? Välkommen till Sveriges Lärare – här får du 300 000 kollegor i ryggen!

Frågor & svar