Arbetssjukdom

Har du blivit sjuk av arbetet? Här går vi igenom ditt försäkringsskydd, hur du ska agera och vilken hjälp du kan få som medlem i Sveriges Lärare.

Vad är en arbetssjukdom?

En arbetssjukdom är en sjukdom som uppkommer på grund av långvarig skadlig inverkan i arbetet. Det kan vara av alla typer av påverkan som en människa utsätts för, till exempel felaktiga arbetsställningar, skadliga ämnen, buller, tunga lyft och även psykisk påverkan som mobbing och stress. 

Arbetsskador ska anmälas

Att anmäla en arbetsskada är viktigt av flera skäl:

  • För att du ska få rätt ersättning.
  • Som en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet på din arbetsplats.
  • För att skadestatistiken som både myndigheter och Sveriges Lärare använder för att förbättra arbetsmiljön ska var komplett.

Checklista vid arbetssjukdom

  1. Signalera risk för ohälsa, exempelvis att du får allergiska besvär när du är på arbetsplatsen eller att du har en ohälsosam arbetsbelastning, genom att informera din chef enligt de rutiner som finns på arbetsplatsen. Ibland används särskilda system som IA eller KIA, som innebär att då även skyddsombudet får information. Det kan dock vara bra att även kontakta skyddsombudet direkt.  
  2. Dokumentera din ohälsa genom att anteckna när du haft vilka besvär och sök vård om du behöver det. För att i ett senare skede kunna få ersättning måste du visa hur länge, hur ofta och hur intensivt du har varit utsatt för den skadliga inverkan. För dagbok, spara mejl etc.
  3. Chefen ska sedan anmäla arbetssjukdom, exempelvis på Anmäl arbetsskada, när din arbetsförmåga är nedsatt på grund av arbetet. Det är ibland svårt att avgöra exakt när arbetsförmågan kan ses som nedsatt, men det är bättre att anmäla tidigare än senare. 
  4. Gör en egen anmälan om arbetssjukdom till AFA Försäkring. 

Ansökan om ersättning 

Försäkringskassan och Afa Försäkring prövar inte om dina besvär kan klassas som arbetssjukdom, förrän du ansöker om ersättning. 

Om besvären leder till en bestående nedsättning i arbetsförmågan ska en ansökan om ersättning göras till Försäkringskassan. Det behöver då finnas ett läkarintyg eller ett medicinskt underlag som visar att arbetsskadan kommer att påverka förmåga att arbeta under minst ett år framåt från det datum när läkaren skrev intyget eller underlaget. Försäkringskassan har en mall för läkarintyg som är bra att använda. 

Först när Försäkringskassan beviljat ersättning prövar Afa Försäkring om du kan få ytterligare ersättning från dem. Afa Försäkring kan dock pröva rätten till ersättning utan att invänta Försäkringskassans beslut, om arbetssjukdomen finns i den så kallade ILO-förteckningen. I de fallen krävs att besvären finns kvar i minst 180 dagar. 

Så görs prövningen 

Både Försäkringskassan och Afa Försäkring gör en samlad bedömning av om det finns ett orsakssamband mellan de skadliga faktorerna i arbetet och dina besvär. Övervägande skäl ska tala för ett samband.

Bedömningen är komplicerad, särskilt när det handlar om besvär orsakade av hög arbetsbelastning. För lärare är detta en av de främsta orsakerna till långvarig sjukfrånvaro. Att arbetsbelastningen för lärare ska minska är i fokus både när vi förhandlar kollektivavtal och när vi påverkar politiker.  

Till fördjupning om bedömning av arbetssjukdom.

Ersättningar som kan sökas

Försäkringskassan kan ge kostnadsersättning för:

  • Skador på tänder
  • Hjälpmedel
  • Vård utomlands

Afa Försäkring kan ge kostnadsersättning för:

  • Besök hos till exempel läkare eller sjukgymnast
  • Läkemedel
  • Resor till eller från läkare eller sjukgymnast
  • Förstörda kläder eller glasögon
  • Övriga kostnader

Det är först om dina besvär kvarstått i mer än 180 dagar som Afa försäkring kan ge kostnadsersättningar. 

Under akuttid

Akuttiden räknas från den dag du blev sjuk fram till du antingen tillfrisknat eller det konstateras en bestående nedsättning av arbetsförmågan. Under denna tid kan du få samma ersättningar som vid "vanlig" sjukskrivning. Dessa ersättningar ger dock endast cirka 80 procent av din lön. Vid arbetssjukdom kan Afa Försäkringen ge ytterligare ersättning för att kompensera inkomstförlusten. 

Vid bestående nedsättning av arbetsförmågan

Försäkringskassan kan ge så kallad arbetsskadelivränta vid en bestående nedsättning av arbetsförmågan. Det behöver då finnas ett läkarintyg som visar att olyckan kommer att påverka förmågan att arbeta under minst ett år framåt från det datum när läkaren skrev intyget. Försäkringskassan har en mall för läkarintyg som är bra att använda.

Afa försäkring kan ge ersättning för inkomstförlust redan från första dagen, även vid tillfällig arbetsoförmåga. 

Om Försäkringskassan senare beviljar arbetsskadelivränta kan Afa Försäkring ge ytterligare ersättning om du tjänat över en viss inkomstnivå. Försäkringskassans arbetsskadelivränta täcker endast inkomst upp till 7,5 prisbasbelopp (ca 36 750 kr/månad år 2025). Afa Försäkring betalar då ut en kompletterande arbetsskadelivränta för den del av lönen som överstiger 36 750 kr. 

Försäkringskassan ger ingen ersättning för nedanstående delar, men Afa Försäkring kan göra det:

  • Medicinsk invaliditet vid bestående funktionsnedsättning, exempelvis vid förlust av kroppsdel eller hörselnedsättning. 
  • Sveda och värk, vid minst 31 dagars arbetsoförmåga. 
  • Vanprydande ärr, tidigast ett år efter sista behandlingen. 

Medlemsförmån

Kvinnlig leende lärare vid högskola inomhus.

Vi hjälper dig!

Hur handläggs ditt ärende och vad gör du om du nekas ersättning vid arbetsskada? Se hur den rättliga gången är när beslut fattas om arbetsskada och vilken hjälp du som medlem kan få hjälp av Sveriges Lärare.

Min Trygghet ‒ din försäkringsguide

Frågor & svar