Smitta som arbetsskada

Här går vi igenom vad som krävs för att en smitta som du utsatts för på jobbet ska räknas som arbetsskada, och vilka ersättningar du kan ha rätt till.

Långvariga besvär krävs

För att en smittsam sjukdom ska kunna räknas som arbetsskada krävs att dina besvär är kvar i minst 180 dagar efter den dag då sjukdomen visade sig. Du måste också kunna visa att det är i en arbetssituation som du smittats. 

Vanliga smittor, som förkylningar eller magsjuka, räknas inte som arbetsskada. 

Arbetsskador ska anmälas

Att anmäla en arbetsskada är viktigt av flera skäl:

  • För att du ska få rätt ersättning.
  • Som en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet på din arbetsplats.
  • För att skadestatistiken som både myndigheter och Sveriges Lärare använder för att förbättra arbetsmiljön ska var komplett.

Endast vissa smittor räknas

Smittan ska även vara uppräknad i en särskild lista i förordningen om arbetsskadeförsäkring. Du hittar förteckningen längst ner på sidan hos Sveriges Riksdag

Arbetssituationer där lärare kan bli smittade

Arbetsskadeförsäkringen har olika regler beroende på i vilken arbetssituation du utsattes för smittan: 

Omhändertagande arbete

Det innebär att du blivit smittad i arbete som innefattar ”omhändertagande” eller omvårdnad av ett smittat barn eller en elev. 

Vilka yrkesgrupper som kan räknas ha omhändertagande arbetsuppgifter är inte helt klarlagt, men en vägledning är barnet eller elevens ålder. Exempelvis kan en lärare i förskola kan behöva vara mycket nära ett barn som insjuknar. I takt med att barnets ålder eller självständighet ökar blir det svårare att argumentera för att arbetet krävt omhändertagande. 

Olycksfall 

Om du blir smittad under ett olycksfall i arbetet ställs inte krav på att du haft omhändertagande arbetsuppgifter. Dock krävs att smittan finns i förteckningen ovan. Ett olycksfall där du blir smittad kan exempelvis vara att du sticker dig på en kanyl som ligger på skol- eller förskolegården, eller att du blir smittad av spott från en elev eller förälder. 

Covid-19 

Under pandemin arbetade Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund intensivt med att uppmärksamma lärare och förskollärares utsatta situation samt kräva förbättrat skydd. Stora informationsinsatser gjorde att lärarkåren var den yrkesgrupp, förutom vårdpersonal, som stor för flest arbetsskadeanmälningar. 

Detta bidrog starkt till att både den lagstadgade och kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen utökades vid "samhällsfarlig smitta". En samhällsfarlig sjukdom kan räknas som arbetsskada även utan ett omhändertagande av smittad person. 

Utan omhändertagande arbete

Covid-19 var klassad som samhällsfarlig sjukdom från 2 februari 2020 till och med 31 mars 2022. Sedan 1 april 2022 klassas inte längre Covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom. Om du smittats av Covid-19 i arbete som inte är av omhändertagande karaktär och fått bestående besvär, behöver du alltså ha smittats före detta datum för att det ska kunna klassas som arbetsskada. 

Vid omhändertagande arbete 

Om du smittas av Covid-19 under omhändertagande arbete och fått bestående besvär, spelar datumet ingen roll utan kan alltså räknas som arbetsskada eftersom viruset finns med i förteckningen som länkas till ovan. 

Ersättningar som kan sökas

Försäkringskassan står för det grundläggande lagstadgade skyddet. Afa Försäkring kompletterar med viktiga ersättningar tack vare kollektivavtalet.

Försäkringskassan kan ge kostnadsersättning för:

  • Hjälpmedel
  • Vård utomlands

Afa Försäkring kan ge kostnadsersättning för:

  • Besök hos till exempel läkare eller sjukgymnast
  • Läkemedel
  • Resor till eller från läkare eller sjukgymnast
  • Övriga kostnader

Det är först om dina besvär kvarstått i mer än 180 dagar som Afa försäkring kan ge kostnadsersättningar. 

Under akuttid

Akuttiden räknas från den dag du skadade dig fram till du antingen tillfrisknat eller det konstateras en bestående nedsättning av arbetsförmågan. Under denna tid kan du få samma ersättningar som vid "vanlig" sjukskrivning. Dessa ersättningar ger dock endast cirka 80 procent av din lön. Vid smitta kan Afa Försäkring ge ytterligare ersättning för att kompensera för inkomstförlust, om smittan påverkar förmågan att arbeta under minst 180 dagar. 

Vid bestående nedsättning av arbetsförmågan

Försäkringskassan kan ge så kallad arbetsskadelivränta vid en bestående nedsättning av arbetsförmågan. Det behöver då finnas ett läkarintyg som visar att smittan kommer att påverka förmågan att arbeta under minst ett år framåt från det datum när läkaren skrev intyget. Försäkringskassan har en mall för läkarintyg som är bra att använda. 

Om Försäkringskassan beviljar arbetsskadelivränta kan Afa Försäkring ge ytterligare ersättning om du tjänat över en viss inkomstnivå. Försäkringskassans arbetsskadelivränta täcker endast inkomst upp till 7,5 prisbasbelopp (ca 36 750 kr/månad år 2025). Afa Försäkring betalar då ut en kompletterande arbetsskadelivränta för den del av lönen som överstiger 36 750 kr. 

Försäkringskassan ger ingen ersättning för nedanstående delar, men Afa Försäkring kan göra det:

  • Medicinsk invaliditet vid bestående funktionsnedsättning. 
  • Sveda och värk, vid minst 31 dagars arbetsoförmåga. 
  • Vanprydande ärr, tidigast ett år efter sista behandlingen. 

Medlemsförmån

Kvinnlig leende lärare vid högskola inomhus.

Vi hjälper dig!

Hur handläggs ditt ärende och vad gör du om du nekas ersättning vid arbetsskada? Se hur den rättliga gången är när beslut fattas om arbetsskada och vilken hjälp du som medlem kan få hjälp av Sveriges Lärare.

Min Trygghet ‒ din försäkringsguide

Frågor & svar