Pensionsintjänande när du är sjuk
Tack vare de kollektivavtal Sveriges Lärare förhandlar fram tjänar du in tjänstepension även när du är sjukskriven.
I samtliga kollektivavtal som Sveriges Lärare tecknar har du rätt att fortsätta tjäna in tjänstepension vid både kortare och längre sjukfrånvaro. Det är klokt att årligen kontrollera att din tjänstepension registreras korrekt, så att du får den pension du har rätt till.
Anställd i kommun, region, Sobona-företag eller Svenska kyrkan
Din arbetsgivare fortsätter att betala in tjänstepension som om du hade arbetat. Det är först när du får sjukersättning eller arbetsskadelivränta som inbetalningarna tas över av en försäkring. Den heter Avgiftsbefrielseförsäkring och sköts av Afa Försäkring.
Sjuk före 1998
Fick sjukersättning eller arbetsskadelivränta före 1998, omfattas du av pensionsavtalet PA-KL.
Att du är kvar i PA-KL är en skyddsregel, eftersom du inte hade kunnat komma in i de senare pensionsavtalen på den arbetsoföra delen av din anställning.
Kontakta din arbetsgivare för att få information för att få en prognos för nivån på din tjänstepension från PA-KL.
PA-KL är ett så kallat förmånsbestämt bruttopensionsavtal. Det innebär att avtalet garanterar att din totala pensionsnivå, alltså tjänstepension tillsammans med allmän pension, uppnår en viss procent av den lönenivå du hade innan du blev sjuk.
Beräkningen är komplicerad, men huvuddragen är:
- Bruttopension
Först räknas en bruttopension ut, det vill säga den totala pensionsnivån som du är garanterad. En vanlig bruttopensionsnivå för lärare är cirka 65 % av din genomsnittliga lön innan du blev sjuk. - Avdrag för allmän pension
Från bruttopensionen görs avdrag med en del av den allmänna pension du får från Pensionsmyndigheten. Detta kallas för samordning. Avdraget görs med 70 % av din inkomstpension och 100 % av eventuell garantipension. Inget avdrag görs med premiepension. - Kompletteringspension
När bruttopensionen minskats med den allmänna pensionen, kvarstår den del som du får utbetald som tjänstepension. Den kallas för kompletteringspension.
Utbetalningsålder och garantinivå
Genom åren har Sveriges Lärare och de andra facken inom kommunal sektor förhandlat fram förbättringar i PA-KL, bland annat:
- Utbetalningsåldern är höjd till 66 år, istället för 65 år som tidigare. Detta eftersom sjukersättning numer betalas ut till 66 år och att garantipension inte kan tas ut förrän 66 år.
- Under många år var den lägsta kompletteringspensionen 100 kr/månad. 2017 höjdes garantinivån till 1200 kr/månad och denna nivå räknas varje år upp.
Bruttopensionen i PA-KL är alltså beräknad utifrån den lönenivå du hade innan du blev sjuk. Om du har sjukersättning eller arbetsskadelivränta på deltid (partiellt) och arbetar kvar på deltid, finns en möjlighet att få din bruttopension räknad utifrån den lönenivå du har på den friska delen av din anställning.
En omräkning kan göras på flera olika sätt och det är ingen rättighet att få en omräkning.
Kontakta din lokalförening om möjligheterna att begära överläggning med arbetsgivaren. Lokalföreningen kan få stöd av Sveriges Lärares kansli vid behov.
Om du fått sjukersättning eller arbetsskadelivränta på heltid finns ingen möjlighet till omräkning, eftersom det då inte finns någon aktuell lönenivå att räkna utifrån.
Privat anställd
Om du är anställd hos en privat arbetsgivare med kollektivavtal har du troligtvis tjänstepensionen ITP. Då finns en så kallad premiebefrielseförsäkring som betalar in din tjänstepension om du blir sjukskriven. Försäkringen fungerar olika beroende på om du har ITP 1 eller ITP 2. Läs mer hos Avtalat.
Statlig anställd
Din arbetsgivare kommer fortsätta att betala in till din tjänstepension när du är sjukskriven. Det gäller alla delar av din tjänstepension förutom den del som betalas in till Kåpan Flex. Läs mer hos SPV.
Så funkar det
Få koll på din pension
Vill du förstå hur pensionen fungerar och hur du kan påverka din framtid? Vi berättar om skillnaden mellan allmän pension och tjänstepension, och se hur Sveriges Lärare arbetar för att förbättra dina pensionsvillkor. Visste du att en kollektivavtalad tjänstepension kan ge dig hundratusentals kronor extra under ditt arbetsliv?
Min Trygghet ‒ din försäkringsguide