Rehabilitering och arbetsanpassning

Din arbetsgivare är skyldig att anpassa ditt arbete för att undvika att du blir sjuk, och att göra en rehabiliteringsplan för att underlätta återgång efter en sjukskrivning. Som medlem i Sveriges Lärare kan du får stöd i kontakten med arbetsgivaren.

Arbetsanpassning för lärare

För att undvika sjukskrivning eller underlätta återgång i arbete kan följande arbetsanpassningar vara till hjälp:

  • Utformning av arbetsplatsen med ergonomiska hjälpmedel eller teknisk utrustning.
  • Anpassning av arbetstider, till exempel flexibla arbetstider eller att inte öppna eller stänga på förskolan eller fritids.
  • Tillgänglighet till arbetsplatsen, som att ha möjlighet att utföra vissa arbetsuppgifter på tider när det är få personer där.
  • Variation i arbetsuppgifterna.
  • Hopsamling av arbetsuppgifter som fungerar bra, som att ha enskild stödundervisning eller ha grupper som fungerar väl.
  • Minskad arbetsbelastning genom färre antal elever eller ökad bemanning.

Rehabilitering vid sjukskrivning

En framgångsrik rehabilitering tar hänsyn till helheten och fokuserar på långsiktig återhämtning. För att säkerställa en hållbar återgång till arbetet är det viktigt att planera noggrant, prioritera återhämtning och regelbundet följa upp att rehabiliteringen går enligt plan.

Arbetsträning

Arbetsträning är en viktigt del av rehabiliteringen. Det innebär att du kommer till en arbetsplats utan krav på prestation. Du tränar på vissa arbetsuppgifter för att få tillbaka din arbetsförmåga och får hjälp med arbetsmoment som du inte klarar.

Arbetsträningen kan ingå som en av flera rehabiliteringsåtgärder som behövs för att du ska kunna återgå i arbete.

Ofta behöver arbetsträningen kombineras med andra åtgärder, till exempel anpassning av arbetsplatsen och arbetstiderna eller olika arbetshjälpmedel. 

Vem gör vad?

Arbetsgivaren ansvarar för den arbetslivsinriktade rehabiliteringen. Exempel på åtgärder är anpassning, arbetsträning och utbildning.

Vilka åtgärder som kan bli aktuella måste bedömas i varje enskilt fall och med hänsyn till faktorer som arbetsplatsens storlek, arbetsgivarens resurser och din egen medverkan.

Arbetsgivaren ska upprätta en plan för återgång i arbete om du förväntas vara sjukskriven på hel- eller deltid under minst 60 dagar. Planen ska då vara klar senast när du har varit sjukskriven under 30 dagar.

Hälso- och sjukvården ansvarar för den medicinska rehabiliteringen.

Försäkringskassan utreder behovet av arbetslivsinriktade åtgärder och samordnar insatser från hälso- och sjukvården, arbetsgivaren och andra aktörer för att du ska kunna återgå i arbete. 

Läs om hur Försäkringskassan utreder behovet av åtgärder.

Din egen roll är att medverka i planering och åtgärder som medför att du kan börja arbeta igen så snart som möjligt. Det är viktigt att du medverkar aktivt i din egen rehabilitering.

Om du inte gör det, så kan du förlora din rätt till ersättning från Försäkringskassan och i värsta fall kan du bli uppsagd. Ta omedelbart kontakt med oss på Sveriges Lärare om det blir tal om att avsluta din anställning.

Vi kan stötta dig och ställa krav på att arbetsgivaren ska sköta rehabiliteringsansvaret. Vi har gedigen kompetens inom förbundet i dessa frågor.

Vid längre sjukskrivning

Om du är borta från jobbet i mer än två-tre månader finns det några saker att särskilt tänka på.

Om du är långvarigt sjuk är det viktigt att ha kontakt med arbetsgivaren och ha en dialog om ditt läge och vilka möjligheter det finns att planera en återgång i arbete. Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för att denna kontakt blir av men om du orkar och vill är det bra att då och då höra av sig.

När du är sjuk länge kommer Försäkringskassan pröva din rätt till sjukpenning utifrån några fasta kontrollpunkter. Din arbetsförmåga och rätt till sjukpenning bedöms olika beroende på hur länge du har varit sjuk. Detta kallas för rehabiliteringskedjan. Läs mer om rehabiliteringskedjan här.

Att kompetensutveckla sig kan vara en väg till att kunna arbeta kvar med förändrade eller nya arbetsuppgifter.

Det kan till exempel handla om att erbjuda stöd för att få kompetens till en ny tjänst, om du inte kan återgå till din gamla tjänst efter en avslutad rehabilitering. 

Om börjar talas om att arbetsgivaren vill säga upp dig eller vill att du säger upp dig själv, ta genast kontakt med Sveriges Lärare.

Arbetsgivaren har ett stort rehabiliteringsansvar och det krävs mycket för att arbetsgivaren ska ha rätt att avsluta din anställning. Om det ändå skulle komma till den punkten, att ni kommer överens om arbetsgivaren har fullföljt sin rehabiliteringsskyldighet och att anställningen ska upphöra, kan det finnas värdefullt stöd i det kollektivavtal som gäller dig.

I alla kollektivavtal som Sveriges Lärare tecknar finns så kallade omställningsavtal, som i vissa situationer kan ge stöd till att få ny eller ökad kompetens. 

Stödmaterial

Grundskollärare med elever i klassrum - handuppräckning.

Vägledning för återgång till arbete

Det finns vägledning kring hur du kan återgå till arbete. Jobbar du inom kommun, region och Sobona-företag hittar du prehabguiden hos Suntarbetsliv. Du som jobbar i privat sektor kan läsa mer om arbetsanpassning hos Prevent.

Inkomst under sjukskrivning

Om du blir sjuk och inte kan jobba, ger kollektivavtalet viktiga tusenlappar varje månad och täcker stora delar av inkomstbortfallet tillsammans med ersättningen från Försäkringskassan. 

Sjukersättning

Om din ohälsa gör att du aldrig kommer att kunna jobba heltid igen, kan du ansöka om sjukersättning från Försäkringskassan. Kollektivavtalet kan ge viktiga tusenlappar som fyller ut sjukersättningen. 

Min Trygghet ‒ din försäkringsguide

Frågor & svar