Sjukpenninggrundande inkomst (SGI)
Vi har samlat grundläggande information som är bra för lärare att ha koll på. Informationen är generell. Du ska alltid fråga Försäkringskassan vad som gäller i just din situation.
Sjukpenninggrundande inkomst, SGI, är ett underlag som Försäkringskassan tar in för att beräkna hur mycket pengar du kan få i till exempel sjukpenning. Om du arbetar är den oftast densamma som din årliga arbetsinkomst, men SGI:n kan vara i farozonen om du inte arbetar och inte heller har rätt till någon annan ersättning.
Inkomster räknas in i SGI:n om
- du kommer att ha dem under minst 6 månader framåt, eller
- de är årligen återkommande. Det gäller även ob-tillägg, övertidsersättning och provision.
Sänkning eller nollning av SGI:n
SGI:n riskeras att sänkas eller nollklassas (nollas) om du exempelvis:
- är för sjuk för att arbeta men nekas sjukpenning eller får sjukpenningen indragen
- inte tar ut föräldrapenning under all föräldraledighet efter att barnet fyllt ett år
- är arbetslös utan att vara inskriven hos Arbetsförmedlingen och stå till arbetsmarknadens förfogande
- du studerar utan studiemedel
Nollklassning
Som nollklassad utestängs du från stora delar av det skydd som sjukförsäkringen ger. En nollklassning av SGI:n får omedelbara konsekvenser, som att
- ingen sjukpenning betalas ut vid förnyad sjukskrivning – inte ens vid en annan diagnos
- föräldrapenning endast ges ut på grundnivå
- du inte kan få tillfällig föräldrapenning om barnen blir sjuka
Sänkning
Sänkt SGI innebär att du får en lägre ersättning framgent om:
- du exempelvis är sjukskriven på halvtid och nekas sjukpenning, men fortsätter att endast jobba halvtid, sänks SGI:n till att motsvara halvtidslönen.
- ditt barn fyllt 1 år och du är föräldraledig på 25 procent utan att ta ut någon föräldrapenning, sänks din SGI till att motsvara den 75-procentiga lönen. Den lägre SGI:n ligger till grund för alla ersättningar från Försäkringskassan, som sjuk- och föräldrapenning.
Skydda eller återställ SGI:n
Om du inte arbetar eller får ersättning från Försäkringskassan eller a-kassan, behöver du anmäla dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och stå till arbetsmarknadens förfogande. Detta behöver du göra redan första dagen utan lön eller ersättning.
Du kan, något förenklat, få tillbaka din SGI om du återgår i tjänst och kan förväntas vara i tjänst i den omfattningen under de följande sex månaderna. Försäkringskassan gör en samlad bedömning av ”avsikten” och möjligheten att gå i tjänst och vara i arbete. Visar det sig att du inte är i skick att arbeta kan det bli ett nej till att återställa SGI:n.
Om det av hälsoskäl inte är möjligt för dig att återgå i ordinarie arbete, kan du ansöka om tjänstledighet på grund av sjukdom och ansöka om a-kasseersättning. Kontakta alltid din a-kassa innan du ansöker om tjänstledigt.
Avslag från Försäkringskassan
Har Försäkringskassan nekat eller dragit in din sjukpenning eller sjukersättning? Vi har samlat det viktigaste som du behöver tänka på. Som medlem kan du få stöd i kontakten med arbetsgivaren.
Försäkringskassan
Hos Försäkringskassan hittar du mer information om SGI och hur den baseras på inkomst. Kolla även in deras film om hur du kan skydda din SGI.
Föräldraledig på heltid
Dags för en längre ledighet?
Förbered dig genom att följa våra checklistor inför, under och efter din föräldraledighet.
Min Trygghet ‒ din försäkringsguide