Möte med skolministern
Att vara en påverkansaktör innebär att man behöver vara ständigt närvarande och aktiv på flera fronter. Utöver att skriva debattartiklar och vara synlig i media behöver man även bevaka vad andra skriver, följa statliga utredningar och möta politiker och ministrar.
Den sittande regeringen har varit väldigt aktiva när det kommer till utredningar om skola och utbildning. Utöver lärarutbildningsutredningen finns det även ett flertal utredningar som handlar om skolan och läraryrket (bland annat om nya läroplaner, vinstförbud och lärares administrativa börda).
Därför var det en självklarhet att träffa skolminister Lotta Edholm. Som en av två ministrar på Utbildningsdepartementet ansvarar hon för många av de frågor som rör kompetensförsörjningen i Sverige.
Det var ett gott samtal där vi diskuterade bland annat lärarutbildningarna, introduktionsperioden och marknadsskolan. Hon var väldigt lyhörd och intresserad av att lyssna till lärarstudenters upplevelser och åsikter.
Förskollärar- och lärarutbildningarna har ett stort behov av ökad finansiering, mer lärarledd tid och mer tid ute på förskolorna och skolorna. Här har vi just lärarutbildningsutredningen som pågår, men oavsett vad den kommer fram till så kommer behovet av ökad finansiering att finnas kvar. Utbildning kostar pengar och här är det viktigt att regeringen lägger fram förslag, sen när utredningen är klar, som inte enbart innebär justering av styrdokument, utan även finansiering.
Introduktionsperioden är något som alla nya lärare har rätt till, men som långt ifrån alla faktiskt får. Det måste bli en självklarhet att alla får en god introduktion. Att det är så få som får en introduktionsperiod var något skolministern reagerade på, och höll lyckligtvis med om att det behöver ändras.
Att vi har ett trasigt skolsystem har få nu missat. Det är många pusselbitar som behöver lösas, men en av dem är marknadssystemet. Tidigt lyfte skolministern att det är fel att föräldrar och elever ser sig som kunder. Det var uppfriskande att höra, särskilt från en borgerlig skolminister.
De har mycket på gång på Utbildningsdepartementet. Mycket lovades under valrörelsen och i Tidöavtalet. Nu är det dock upp till bevis och visa att det finns handling bakom orden, och att utredningarna som är tillsatta är mer än spel för gallerierna.
Adam Kedert, ordförande Sveriges Lärarstudenter