Till ombud: Material från ombudsträffen 7/3 (skolform grundskola/gymnasium)
Här hittar du materialet och informationen vi utlovade.
Om förtroendetid:
- Begreppet
förtroendearbetstid syftar på den arbetstid som avses i ATL § 2, punkt 2, ”sådan arbetstid över vilken arbetstagare har förtroendet att själv disponera”.
Förtroendearbetstid är i första hand avsedd för för- och efterarbete. Inom förtroendearbetstiden kan även rymmas spontana elev- och föräldrakontakter samt tid för egen utveckling. Utvecklingssamtal med elev och/eller föräldrar ryms inte inom förtroendearbetstiden. - Kommentar
Under de senaste årens omfattande diskussion om lärares arbetstid/arbetsbelastning har förtroendearbetstiden spelat en viktig roll. Förtroendearbetstiden utgör en betydande del av lärares arbetstid. Därför har skolledningen, utifrån sitt verksamhetsansvar, ett intresse av att förtroendearbetstiden används på det mest ändamålsenliga sättet. På samma sätt ligger det i lärarens intresse att tillsammans med skolledningen diskutera hur tiden används för att på bästa sätt kunna fullgöra sitt uppdrag. Därutöver har arbetsgivaren, som ansvarar för de anställdas arbetsmiljö, behov av att hålla sig informerad om hur hela arbetstiden används. Bl.a. för att kunna vidta åtgärder om arbetstagare av någon anledning har svårt att hinna med arbetsuppgifterna inom ramen för sin anställning.
Källa: SKR, SKR om förtroendearbetstid
- Vi bekräftar att siffrorna för årsarbetstiden och reglerad arbetstid som vi uppgav i presentationen stämmer.