Ökat informationsflöde till brottsbekämpningen

I betänkandet (SOU 2023:69) föreslås en ny huvudregel som innebär att skolväsendet blir skyldiga att lämna uppgifter som kan ”antas behövas” i brottsbekämpningen till brottsbekämpande myndigheter, framför allt Polismyndigheten. Skyldigheten ska i vissa fall även gälla utan att Polismyndigheten har begärt att få någon uppgift.


Sveriges Lärare anser att utredningen inte har kunnat redogöra för att förslaget kommer leda till vad det syftar till, nämligen en mer effektiv brottsbekämpning och kan därför inte tillstyrka utredningens förslag. 

Sveriges Lärare har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på rubricerad remiss. 

Sveriges Lärare anser att förskolans och skolans roll i brottsbekämpningen i första hand är att verka främjande och förebyggande. En lyckad skolgång fungerar som skyddsfaktor och förhindrar att barn och ungdomar hamnar i kriminella miljöer.

Tillitsfulla relationer med lärare, studie- och yrkesvägledare, elevhälsa och andra vuxna i skolan gynnar inte bara barns och elevers möjligheter till lärande utan även deras sociala och psykologiska utveckling.

Ett likvärdigt skolväsende, där lärare och studie- och yrkesvägledare ges tillräckliga resurser och rätt förutsättningar att arbeta med läroplansuppdragen, är därför en av samhällets absolut viktigaste brottsförebyggande insatser.

För att förskola och skola ska kunna bidra till samhällets brottsförebyggande arbete krävs i första hand att lärare och andra som arbetar i skolväsendet kan fokusera på kärnuppdraget – undervisning och lärande.

Sveriges Lärare befarar att flera av förslagen i betänkandet innebär att lärares huvuduppdrag trängs undan av arbetsuppgifter som egentligen åligger andra myndigheter. Sveriges Lärare anser inte att en sådan förskjutning av skolväsendets fokus varken ligger i samhällets eller de enskilda elevernas intresse.

Sveriges Lärares remissvar

Ansvarig utredare: Jennie Rosengren

Förbundsjurist: Hannah Edström

Frågor & svar