Partsgemensam information!
Hej! Denna information har vi skickat ut via mail till alla våra medlemmar. Detta för att tillsammans kunna driva dessa frågor och få ett bra resultat. Prata med ditt ombud och gör din röst hörd på APT:er och riskbedömningar.
Vi har under hösten jobbat med många frågor och därmed haft olika dialoger med arbetsgivaren. Dialoger som mynnat ut i överenskommelser och skrivningar som har gått ut till de biträdande rektorerna. Därför skickar vi ut samma information till er för att ni ska veta vad som är partsgemensamt överenskommet och därmed bevaka och lyfta. Detta är minimikrav och från fackligt håll jobbar vi ofta för än bättre och tydligare krav. Vi är dock nöjda över att fått till flera tydligare riktlinjer som nu kommuniceras ut i organisationen.
Kompetensutveckling
Vi har haft en dialog kring kompetensutveckling och vad det ska syfta till. Det mynnade ut i ett dokument som skickats till alla biträdande rektorer. (se bifogad fil) Viktigt att när ni som ombud samverkar utbildningsinsatser och planeringsdagar har skrivningen i åtanke. Syftet är att kompetensutvecklingen ska leda till att läraren skapar goda förutsättningar för elevers lärande. (gäller bilaga M men ska såklart hävdas även för de med semestertjänst)
Tjänsteplanering
Med det nya avtalet HÖK 24, kom det nya skrivningar vad gäller dimensionering med mera. Då vi märkte tidigt att arbetsgivaren inte tolkade det som något nytt så har vi partsgemensamt med förvaltningschef lokaliserat de nya skrivningarna som skickats ut. (se bifogad fil). Det viktiga är att det ska ske en dialog kring dimensioneringen i samverkan på enheterna och den informationen ska era chefer ha fått. Ni ombud som gick utbildning med oss i detta tidigare i vår fick än mer info.
Facklig tid för ombud
Vi har fått till oss att många ombud nekas tid för sitt fackliga uppdrag. Vi har lyft detta med arbetsgivaren och startat en dialog kring detta. Syftet är att det ska komma tydligare riktlinjer kring vad som gäller innan nästa HT24. Det kommer då vara partsgemensamma riktlinjer kring vilka möjligheter det finns att lösa tid för ombud. Det finns tydliga lagskrivningar kring detta och ett ombud har alltid rätt för den tid uppdraget kräver, dock ska en dialog ske med chef om hur, när och vilken omfattning som är rimlig.
Omorganisationer
När man samverkat tjänsteorganisationerna och budget i rektorsområdena och enheterna är det dessa som gäller. Får ni signaler om att det är omorganisationer i efterhand gällande budget eller tjänster behöver ni kontakta oss. Kom ihåg att riskbedömning ska göras vid omorganisation. Har ni ännu inte samverkat klart er organisation för hösten eller riskbedömt den så brinner det i knutarna, förutom för gymnasiet som även har augusti på sig. Om ingen förändring alls skett från nuvarande läsår, behöver ni ändå uppdatera riskbedömningen och utvärdera om det inte gjorts.
Vänligen!
Anette, Malin, Kajsa och Sara - huvudskyddsombud för grundskolan, gymnasiet och förskolan